Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Smaczne ulubione owoce pod kruszonką
Smaczne ulubione owoce pod kruszonką

Smaczne ulubione owoce pod kruszonką

Owoce są produktem spożywczym, którego nie może zabraknąć w diecie człowieka. Bogate w ważne witaminy wzmacniają odporność, chronią przed chorobami, a ze względu na niską kaloryczność mogą być spożywane w większej ilości. Co jednak, jeśli chce się „ubarwić” ich jedzenie? Warto przygotować wtedy owoce pod kruszonką z lodami waniliowymi, by zaskoczyć formą i czerpać przyjemność ze słodkiego smaku.

Z ulubionymi owocami

Owoce dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak je również cechuje sezonowość, czyli czas, kiedy jest ich najwięcej i warto wtedy z tego skorzystać. Jednak dodawanie truskawek czy malin kolejny raz do koktajli czy ciast może się znudzić, dlatego można te owoce przykryć warstwą słodkiej kruszonki i zjeść trochę inaczej.

Przygotowanie takiego deseru nie jest czynnością trudno, jak i nie objęta tylko sezonem na dany owoc – można go bowiem przygotować z użyciem jabłek, które są najpopularniejszymi owocami i dostępnymi bez przerwy. Owoce do tego deseru można wybrać również podług tego, co akurat się ma – brzoskwinie mają nie za ładną skórkę? Można ich użyć właśnie do tego rodzaju deseru.

Smaczne ulubione owoce pod kruszonką

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

190

kcal

Najprostszy zapiekany deser na świecie. Ulubione owoce pod pyszną kruszonką. Doskonały deser zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 800 g ulubionych owoców (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, gruszki, jabłka, morele, brzoskwinie)

  • 200 g masła

  • 200 g cukru

  • 300 g mąki pszennej

  • opcjonalnie lody waniliowe

Sposób przygotowania:

  • Wybrane owoce umyć, osuszyć, w przypadku jabłek, brzoskwiń czy gruszek obrać, pokroić w kostkę.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć owoce.
  • Masło, cukier i mąkę wsypać do miski, wyrabiać do połączenia się składników i uzyskania konsystencji kruszonki.
  • Całą kruszonkę wyłożyć na owoce do ich przykrycia.
  • Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 40 minut do lekkiego zrumienia kruszonki.
  • Gotowe owoce smakują równie dobrze na ciepło, jak i ostygnięte. W pierwszym przypadku warto dodać do nich lody waniliowe, by cieszyć się rewelacyjnym pod względem smaku deserem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image