Bułeczki serowe z twarogiem i serem żółtym

Bułeczki serowe z twarogiem i serem żółtym

Przepyszne, ekspresowe i banalnie proste bułeczki podwójnie serowe. Bułeczka składa się głównie z twarogowego białego sera i serka żółtego. Mięciutkie i przepyszne. Nie jest to bułka z której można robić kanapkę, raczej taka bułeczka posłuży jako przekąska czy dodatek do śniadania. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, możesz też je upiec jako jedną z przekąsek na przyjęcie.

Ekspresowe bułeczki serowe

Ekspresowe bułeczki serowe

5 z 1 głos
Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Ekspresowe bułeczki serowe z twarogiem i serem żółtym. Miękkie bułeczki idealne na samodzielną przekąskę czy śniadaniowy dodatek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g 150 twarogu półtłustego

  • 1 1 jajko ściółkowe

  • 70 g 70 sera żółtego Gouda

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej + odrobina do formowania bułeczek

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 1 żółtko

  • odrobina sezamu

Sposób przygotowania:

  • Twaróg rozgnieć widelcem łącząc go z jajkiem. Do masy dodaj ser żółty starty na tarce oraz mieszaninę mąki pszennej i proszku do pieczenia. Wszystko razem połącz, nie musisz używać miksera wystarczy widelec.
  • Blat oraz dłonie oprósz odrobiną mąki. Odrywaj dłonią niewielkie porcje masy i formuj małe bułeczki. Masa może być trochę klejąca, dlatego warto obsypać dłonie mąką. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Tuż przed samym pieczeniem bułeczki posmaruj pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym żółtku. Posyp sezamem.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, jeśli bułeczki zaczną się za bardzo rumienić zmniejsz temperaturę o 10 lub 20 stopni. Upieczone pozostaw do ostudzenia, przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*