Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Bułeczki twarogowe na słodko
Bułeczki twarogowe na słodko

Bułeczki twarogowe na słodko

Każdy z nas ma czasem ochotę na trochę słodkości. Warto spróbować bułeczek twarogowych, które są niezwykle pyszną przekąską. Idealnie pasują do kawy bądź herbaty. Twaróg czyli inaczej ser biały jest bardzo zdrowym produktem. Można z niego zrobić mnóstwo pysznych potraw: sernik, farsz do pierogów ruskich, pastę kanapkową. Twaróg pomaga uzupełnić nam niedobory witaminy B12 i cynku. Są to niezwykle ważne witaminy. Cynk odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, za kondycja włosów, skóry oraz paznokci, usuwa wolne rodniki z organizmu. Witamina B12 przede wszystkim zmniejsza poziom złego cholesterolu w krwi. W twarogu możemy również znaleźć witaminę A, która odpowiada za przyspieszenie gojenia się ran, zwalcza choroby wirusowe oraz bakteryjne. Bułeczki twarogowe są niezwykle miękkie. Biały cukier zastąpiłam ksylitolem, który jest bardzo zdrowy i polecany dla osób dbających o linię. 

Słodkie bułki z białym serem twarogowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Słodkie drożdżówki z twarożkiem. Bułki z białego sera twarogowego oprószone cukrem pudrem i oblane roztopioną mleczną czekoladą.

Składniki:

  • BUŁKI SEROWE
  • 300 g mąki pszennej

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 2 jajka

  • 20 g ksylitolu

  • 8 g proszku do pieczenia

  • DEKORACJA
  • cukier puder

  • roztopione kostki czekolady


Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia przekładamy kostkę białego sera, jajka oraz cukier brzozowy. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy tak aby powstało ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdy kawałek formujemy w kształt spłaszczonej kulki. Umieszczamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 160ºC.
  • Upieczone bułeczki można posypać cukrem pudrem i ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*