Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Bułeczki twarogowe na słodko
Bułeczki twarogowe na słodko

Bułeczki twarogowe na słodko

Każdy z nas ma czasem ochotę na trochę słodkości. Warto spróbować bułeczek twarogowych, które są niezwykle pyszną przekąską. Idealnie pasują do kawy bądź herbaty. Twaróg czyli inaczej ser biały jest bardzo zdrowym produktem. Można z niego zrobić mnóstwo pysznych potraw: sernik, farsz do pierogów ruskich, pastę kanapkową. Twaróg pomaga uzupełnić nam niedobory witaminy B12 i cynku. Są to niezwykle ważne witaminy. Cynk odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, za kondycja włosów, skóry oraz paznokci, usuwa wolne rodniki z organizmu. Witamina B12 przede wszystkim zmniejsza poziom złego cholesterolu w krwi. W twarogu możemy również znaleźć witaminę A, która odpowiada za przyspieszenie gojenia się ran, zwalcza choroby wirusowe oraz bakteryjne. Bułeczki twarogowe są niezwykle miękkie. Biały cukier zastąpiłam ksylitolem, który jest bardzo zdrowy i polecany dla osób dbających o linię. 

Słodkie bułki z białym serem twarogowym

Słodkie bułki z białym serem twarogowym

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Słodkie drożdżówki z twarożkiem. Bułki z białego sera twarogowego oprószone cukrem pudrem i oblane roztopioną mleczną czekoladą.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BUŁKI SEROWE
  • 300 g 300 mąki pszennej

  • 250 g 250 twarogu półtłustego

  • 2 2 jajka

  • 20 g 20 ksylitolu

  • 8 g 8 proszku do pieczenia

  • DEKORACJA
  • cukier puder

  • roztopione kostki czekolady

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia przekładamy kostkę białego sera, jajka oraz cukier brzozowy. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy tak aby powstało ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdy kawałek formujemy w kształt spłaszczonej kulki. Umieszczamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 160ºC.
  • Upieczone bułeczki można posypać cukrem pudrem i ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*