Bułeczki cynamonowe - cinnamon rolls

Bułeczki cynamonowe – cinnamon rolls

Wiele jest deserów, które są bardzo popularne i lubiane. Wśród nich są bułeczki cynamonowe, które kojarzą się głównie z jesienią – wtedy też są najczęściej przygotowywane. Wiąże się to jednak z oczekiwaniem na wyrośnięcie ciasta, gdyż ich podstawą jest wykorzystanie drożdży. Czy można przyspieszyć ten proces? Oczywiście – szybkie w wykonaniu także zachwycą tych, którzy po nie sięgną.

Słodki smak jesieni

Cynamon to przyprawa o charakterystycznym zapachu, która wykorzystywana jest przy różnych wypiekach, jednak najbardziej kojarzona jest właśnie z zawijanymi bułeczkami i nadejściem jesieni. Spożywanie cynamonu ma korzystny wpływ na organizm – wykazuje działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, wspomaga przemianę materii, rozgrzewa, co przydaje się w okresie jesienno-zimowym.

Przygotowanie tych szybkich bułeczek to kwestia zaledwie czterdziestu minut – po tym czasie można cieszyć się smacznym podwieczorkiem, jak również przygotować je na późne śniadanie w weekendowy poranek lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

Bułeczki cynamonowe - cinnamon rolls

Bułeczki cynamonowe – cinnamon rolls

5 z 2 głosy
Danie: BułeczkiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

430

kcal

Smak kojarzący się z jesienią i Ameryką czyli bułeczki cynamonowe zwane w USA “cinnamon rolls”. Tak popularne, że powstała nawet sieć piekarni specjalizująca się w tym wypieku. Sprawdź, dlaczego Amerykanie tak uwielbiają bułeczki cynamonowe cinnamon rolls.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciastka
  • 3 szklanki 3 mąki

  • 2 2 jajka

  • 150 g 150 zimnego masła

  • 50 g 50 świeżych drożdży

  • 1 szczypta 1 soli

  • 60 g 60 cukru

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • Na nadzienie
  • 4 łyżki 4 cukru

  • 1 łyżeczka 1 cynamonu

  • 50 g 50 miękkiego masła

  • Na lukier
  • 1 szklanka 1 cukru pudru

  • 3 łyżki 3 mleka

  • 1 łyżeczka 1 soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Do miki wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, wbić jajko, wkruszyć drożdże, dodać pokrojone w kostkę masło.
  • Zagnieść całość na jednolitą masę. Odstawić na 10 minut.
  • Nadzienie: dokładnie wymieszać 4 łyżki cukru z łyżeczką cynamonu i masłem
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować miękkim masłem, posypać cynamonową posypką. Zawinąć w rulon, pokroić na bułeczki.
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza – opcja góra-dół – bułeczki piec około 20 minut.
  • Lukier: mleko wymieszać dokładnie z cukrem i łyżeczką soku z cytryny. Smarować każdą bułeczkę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*