Bułki pieczone z masłem czosnkowym

Bułki pieczone z masłem czosnkowym

Od dłuższego czasu w sieciowych sklepach spożywczych na dziale wypieków królują one – pszenne bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym. Chrupiące bułki z poprzecznymi nacięciami wypełnionymi aromatycznym masłem. Niestety bagietki o których mowa są trochę oszukane, pieczywo zostaje wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom przyjemnych skojarzeń.

Dlatego nie ma nic lepszego niż kupno pieczywa w prawdziwej piekarni z tradycjami lub wypiek chleba w domowym zaciszu z wartościowych składników. Doceń swojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią Ci, jak wyśmienite potrafi być domowe pieczywo.

Bułki pieczone z masłem czosnkowym

Bułki pieczone z masłem czosnkowym

5.0 z 19 głosów
Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztyk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

220

kcal

Pszenne bułki drożdżowe pieczone z rozpływającym masłem czosnkowym. Przepis na bułeczki czosnkowe od podstaw.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BUŁKI PSZENNE
  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml ciepłego mleka krowiego

  • 30 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • MASŁO CZOSNKOWE
  • 100 g miękkiego masła

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego


Sposób przygotowania:

  • BUŁECZKI PSZENNE
  • Do misy wsyp mąkę pszenną przesianą przez sito. Dodaj sól i cukier, wszystkie suche składniki przemieszaj ze sobą.
  • Pokruszone świeże drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Mieszankę drożdżową oraz olej rzepakowy pomału przelewaj do suchych składników, zarabiaj dłońmi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem ścierki, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do zwiększenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 równych porcji i z każdej uformuj lekko podłużną bułeczkę. Bułeczki ułóż na blasze z papierem do pieczenia, w lekkich odstępach. Przykryj je ścierką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • MASŁO CZOSNKOWE
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z miękkim masłem. Uformuj z niego kształt bryły i wstaw do zastygnięcia do zamrażarki lub lodówki.
  • W bułkach wykonaj nożem 3 poprzeczne nacięcia, do każdego otworu włóż plasterek zastygniętego masła czosnkowego.
  • Wstaw pieczywo do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) na 15 minut. Po upieczeniu bułeczki powinny mieć złocisty, rumiany odcień, a masełko czosnkowe przyjemnie rozpływające po ich powierzchni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Bułeczki są tak pyszne że można zajadać je same

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*