Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Bułki pieczone z masłem czosnkowym
Bułki pieczone z masłem czosnkowym

Bułki pieczone z masłem czosnkowym

Od dłuższego czasu w sieciowych sklepach spożywczych na dziale wypieków królują one – pszenne bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym. Chrupiące bułki z poprzecznymi nacięciami wypełnionymi aromatycznym masłem. Niestety bagietki o których mowa są trochę oszukane, pieczywo zostaje wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom przyjemnych skojarzeń.

Dlatego nie ma nic lepszego niż kupno pieczywa w prawdziwej piekarni z tradycjami lub wypiek chleba w domowym zaciszu z wartościowych składników. Doceń swojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią Ci, jak wyśmienite potrafi być domowe pieczywo.

Bułki pieczone z masłem czosnkowym

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztyk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

220

kcal

Pszenne bułki drożdżowe pieczone z rozpływającym masłem czosnkowym. Przepis na bułeczki czosnkowe od podstaw.

Składniki:

  • BUŁKI PSZENNE
  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml ciepłego mleka krowiego

  • 30 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • MASŁO CZOSNKOWE
  • 100 g miękkiego masła

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego


Sposób przygotowania:

  • BUŁECZKI PSZENNE
  • Do misy wsyp mąkę pszenną przesianą przez sito. Dodaj sól i cukier, wszystkie suche składniki przemieszaj ze sobą.
  • Pokruszone świeże drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Mieszankę drożdżową oraz olej rzepakowy pomału przelewaj do suchych składników, zarabiaj dłońmi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem ścierki, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do zwiększenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 równych porcji i z każdej uformuj lekko podłużną bułeczkę. Bułeczki ułóż na blasze z papierem do pieczenia, w lekkich odstępach. Przykryj je ścierką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • MASŁO CZOSNKOWE
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z miękkim masłem. Uformuj z niego kształt bryły i wstaw do zastygnięcia do zamrażarki lub lodówki.
  • W bułkach wykonaj nożem 3 poprzeczne nacięcia, do każdego otworu włóż plasterek zastygniętego masła czosnkowego.
  • Wstaw pieczywo do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) na 15 minut. Po upieczeniu bułeczki powinny mieć złocisty, rumiany odcień, a masełko czosnkowe przyjemnie rozpływające po ich powierzchni.

Jeden komentarz

  1. Bułeczki są tak pyszne że można zajadać je same

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*