Przepis | Strona główna | Dania główne | Mega chrupiące ziemniaczki do obiadu
Mega chrupiące ziemniaczki do obiadu

Mega chrupiące ziemniaczki do obiadu

Przygotowując pyszny obiad czy kolację na ciepło nie możemy zapominać o dodatkach, które znakomicie uzupełniają smak i kompozycję całej potrawy. Do najczęściej podawanych należą gotowane lub tłuczone ziemniaki, frytki albo ziemniaczane talarki. Z mięsnymi sosami zwykle podajemy natomiast ryż lub kaszę.
Świetnym sposobem będzie przygotowanie mega chrupiących ziemniaczków. Lubią je dzieci i dorośli, są tak smaczne, że można przygotować je nawet w formie przekąski między posiłkami i podać bez dania głównego. Idealnie sprawdzą się również do mięs, kotletów, dań z grilla czy ryb.

Szczególnie warto podkreślić, że smak tych chrupiących ziemniaczków uwielbiają właśnie dzieci, dla których są one bardziej apetycznym rozwiązaniem niż ziemniaki podawane w tradycyjnej formie.

Ważne jest również wykorzystanie do przepisu właściwej odmiany ziemniaków – najlepsze będą odmiany sypkie takie jak Vineta. Do posypania gotowych ziemniaczków możemy natomiast wykorzystać gruboziarnistą sól morską.

Mega chrupiące ziemniaczki do obiadu

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: DodatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

190

kcal

Pieczone ziemniaczki, które w dodatku są bardzo chrupiące to apetyczny dodatek do obiadu, który uwielbiają nie tylko dzieci.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • sól morska

  • olej

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia w niewielkie kawałki. Opłukane kawałki wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Solimy i zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu przez dziesięć do dwunastu minut.
  • Oliwę podgrzewamy w małym rondlu.
  • Odcedzamy ziemniaki i wkładamy do garnka. Ustawiamy na małym ogniu, po krótkiej chwili polewamy gorącą oliwą i mieszamy.
  • Układamy ziemniaki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy pozostałą oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez kwadrans, przewracamy ziemniaki i pieczemy przez kolejny kwadrans.
  • Czynność raz jeszcze powtarzamy po czym zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy jeszcze przez dziesięć minut. Gotowe ziemniaki posypujemy solą. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image