Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku
Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku

Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku

Tak się stało że ugotowałam na wczorajsze śniadanie za dużo owsianki. Dużo za dużo, poniosło mnie i wyszły jakieś 4 śniadaniowe porcje. Zastanawiałam się długo co zrobić z taką ilością płatków owsianych na mleku i tak oto powstały bułki owsiane. Ugotowaną owsiankę pozostawiłam w lodówce do kolejnego ranka, miseczkę okryłam na ten czas szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Bułeczki są stworzone na bazie mąki pszennej, ale możesz też przygotować je na przykład pół na pół z mąki pszennej i owsianej. To jedne z najpyszniejszych śniadaniowych wypieków jakie udało mi się wyczarować.

Bułki pszenne z płatkami owsianymi

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

320

kcal

Bułki z owsianką gotowaną na mleku. Najlepsze śniadaniowe pszenne bułeczki z płatkami owsianymi. Domowe pieczywo.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g owsianki ugotowanej na mleku, wystudzonej

  • 25 g świeżych drożdży babuni

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 niepełna łyżeczka soli

  • 130 ml letniej wody

  • 30 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka

  • płatki owsiane górskie do obsypania bułek


Sposób przygotowania:

  • Do letniej wody wkrusz świeże drożdże oraz dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i tak przygotowany rozczyn zostaw do podwojenia objętości na 10 – 15 minut.
  • Do dzierży przesiej przez sito mąkę pszenną (300 g minus 1 łyżka wykorzystania do zaczynu). Dodaj sól, owsiankę wystudzoną do temperatury pokojowej, płynne masło oraz aktywny drożdżowy zaczyn. Zagnieć dłońmi jednolite elastyczne ciasto – możesz wyrabiać je na blacie kuchenny oprószonym mąką.
  • Ciasto przełóż z powrotem do dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte ciasto odgazuj i zagnieć krótko. Podziel na 8 równych części i każdą uformuj w kształtną, krągłą bułeczkę. Układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przed samym pieczeniem bułeczki przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym jajku z mlekiem, na koniec oprósz płatkami owsianymi.
  • Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 190 stopni na grzanie góra, dół przez 25 minut. Upieczone bułeczki pozostaw na chwilę bez przy krycia do odparowania nadmiaru wilgoci.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*