Cakepops to ciasteczkowe lizaki osadzone na patyczku. Od kilku lat królują na słodkich stołach i są nieodłącznym elementem słodkiego bufetu podczas przyjęcia.
Cake pops OREO – ciastka na patyczkach bez pieczenia
Porcje
12
porcjePrzygotowanie
30
min.Wykonanie
30
min.Kalorie
315
kcalLizaki – ciasteczka na patyku bez pieczenia. Cakepops to nieodłączny element każdego słodkiego stołu. Cakepops z ciasteczkami Oreo.
Składniki:
300 g ciastek Oreo
50 g kremu Nutella
50 g serka Philadelphia
- POLEWA I DEKORACJA
200 g białej czekolady
30 ml śmietanki kremówki 30 %
3 sztuki ciastek Oreo
Sposób przygotowania:
- Ciastka Oreo umieść w kielichu blendera wraz z kremem Nutella i kremowym serkiem Philadelphia. Zblenduj długo do uzyskania pasty i pozbawienia jej wszelkich większych okruchów. Masa musi być mocno rozdrobniona, żeby ciasta się nie rozpadały po uformowaniu.
- Z pasty uformuj niewielkie kuleczki, nieco mniejszej wielkości niż orzech włoski.
- 2 kostki białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. W płynnej czekoladzie zanurzaj patyczki do cakepops i następnie wbij je delikatnie w uformowaną kulkę z masy ciasteczkowej. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- POLEWA I DEKORACJA
- Pozostałe kostki białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki.
- Na talerzyku przygotuj posypkę w postaci pokruszonych ciastek Oreo. Ciastka są na tyle miękkie, że śmiało możesz pokruszyć je w dłoniach.
- Lizaki trzymając za patyczek zanurz w płynnej czekoladzie, następnie oprósz okruszkami ciastek. Ułóż je na tacy do góry nogami i wstaw do lodówki do schłodzenia i stężenia.