Korzenny krem ciasteczkowy z kruchych ciastek speculoos. Ciastka speculoos są tradycyjnym świątecznym wypiekiem w Belgii i Holandii. Wypiekane w okresie 6 grudnia, nazywane są inaczej ciastkami Świętego Mikołaja. Swój korzenny aromat maślane ciasteczka zawdzięczają cynamonowi, imbirowi, goździkom i gałce muszkatołowej. Z pewnością miałeś okazję skosztować podobnych ciastek wielokrotnie, w restauracjach często można otrzymać je jako dodatek do filiżanki kawy.
Ciasteczkowy krem speculoos to nic innego jak smarowidło ze zmiksowanych korzennych ciastek. Krem z pewnością zasmakuje smakoszom Nutelli i masła orzechowego, możesz nakładać go na tosty, naleśniki, gofry. Może posłużyć jako krem do przełożenia tortu lub tartaletek. Mnie osobiście urzekł jego wciągający słodki smak z nutą korzennej goryczki. W głowie pojawił mi się pewien plan na przygotowanie sernika z dodatkiem ciasteczkowego kremu o którym mowa, czuję że to będzie strzał w dziesiątkę.