Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Korzenny ciasteczkowy krem speculoos
Korzenny ciasteczkowy krem speculoos

Korzenny ciasteczkowy krem speculoos

Korzenny krem ciasteczkowy z kruchych ciastek speculoos. Ciastka speculoos są tradycyjnym świątecznym wypiekiem w Belgii i Holandii. Wypiekane w okresie 6 grudnia, nazywane są inaczej ciastkami Świętego Mikołaja. Swój korzenny aromat maślane ciasteczka zawdzięczają cynamonowi, imbirowi, goździkom i gałce muszkatołowej. Z pewnością miałeś okazję skosztować podobnych ciastek wielokrotnie, w restauracjach często można otrzymać je jako dodatek do filiżanki kawy.

Ciasteczkowy krem speculoos to nic innego jak smarowidło ze zmiksowanych korzennych ciastek. Krem z pewnością zasmakuje smakoszom Nutelli i masła orzechowego, możesz nakładać go na tosty, naleśniki, gofry. Może posłużyć jako krem do przełożenia tortu lub tartaletek. Mnie osobiście urzekł jego wciągający słodki smak z nutą korzennej goryczki. W głowie pojawił mi się pewien plan na przygotowanie sernika z dodatkiem ciasteczkowego kremu o którym mowa, czuję że to będzie strzał w dziesiątkę.

Krem speculoos z kruchych ciastek korzennych

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SmarowidłoKuchnia: HolenderskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoiczek
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

310

kcal

Kremowe smarowidło z korzennych ciasteczek speculoos, białej czekolady i mleka zagęszczonego. Krem ciasteczkowy do tostów i rogalików.

Składniki:

  • 100 g ciastek korzennych speculoos

  • 30 g płynnego miodu lipowego

  • 50 ml mleka

  • 50 ml mleka skondensowanego słodzonego

  • 30 ml oleju kokosowego, rafinowanego

  • 50 g białej czekolady Milka


Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka korzenne zmiel w blenderze na gładko, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • W rondelku umieść zwykłe mleko, zagęszczone mleko słodzone i miód lipowy. Podgrzej całość na niewielkiej mocy palnika, całość ma się ogrzać ale nie gotować.
  • Podgrzany ciepły płyn zdejmij z palnika. Dodaj połamane kostki białej czekolady i olej kokosowy. Mieszaj delikatnie, pod wpływem ciepła czekolada powinna się roztopić.
  • Na samym końcu masę połącz z pokruszonymi ciastkami speculoos. Gotowy jeszcze ciepły krem przelej do zakręconego słoiczka i pozostaw na blacie do ostudzenia.

Uwagi:

  • Krem speculoos najlepiej przechowywać w lodówce, przez co dłużej zachowa świeżość. Przed planowanym spożyciem wyjmij go na blat kuchenny lub połóż na ciepły kaloryfer, nabierze z powrotem płynnej konsystencji.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*