Korzenne ciastka z kolorowym lukrem i dekoracyjną posypką cukrową. Ciasteczka przypominające smakiem pierniczki, jednak dużo szybsze w przygotowaniu, bez zbędnego leżakowania w puszce.
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem
Porcje
50
sztukPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
10
min.Kalorie
250
kcalBłyskawiczne korzenne ciasteczka przypominające pierniczki, z uroczą lukrową polewą i cukrową posypką. Ciastka piernikowe nie tylko od święta.
Składniki:
- PIERNICZKI
300 g mąki
100 g mielonych migdałów
2 jajka z chowu ściółkowego
100 g masła roztopionego, przestudzonego
100 g cukru pudru
100 g płynnego miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
2 łyżeczki gorzkiego kakao
- DEKORACYJNY LUKIER
1 szklanka cukru pudru
1 kropla barwnika w paście
3 łyżki wrzącej wody
cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
- PIERNICZKI
- Wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, mielone migdały, sodę, przyprawę korzenną i kakao wsyp do misy i wymieszaj ze sobą.
- W składnikach wydrąż dołeczek i wlej do niego płynny miód, masło oraz wbij całe jajka. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość klejące.
- Podsypując blat jak najmniejszą ilością mąki, rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Metalowymi foremkami wykrawaj pierniczki.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 9 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku do temperatury 180 stopni.
- Po upieczeniu wystudź na kratce i udekoruj lukrem oraz cukrową posypką.
- DEKORACJA Z LUKRU
- W miseczce rozmieszaj energicznie cukier puder z barwnikiem i wrzątkiem. Polej nim pierniczki i od razu posyp cukrowymi ozdobami.
Świetny przepis na ciastka korzenne