Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Świąteczne ciastka dla Świętego Mikołaja
Świąteczne ciastka dla Świętego Mikołaja

Świąteczne ciastka dla Świętego Mikołaja

Świąteczne ciasteczka które możesz upiec razem z dziećmi i pozostawić dla Świętego Mikołaja. Bardzo lubię tą tradycję, trochę magii z której dzieci czerpią mnóstwo przyjemności. Uśmiechnięte buzie i niedowierzanie kiedy dzieci zobaczą w świąteczny poranek że Mikołaj zjadł ciastka, wypił mleczko i zostawił górę prezentów pod choinką. Ciastka są przygotowane na wzór ciastem amerykańskich, jako dodatki użyłam do nich słonych precli i drażetek M&M’s. Jak wiadomo połączenie słodkiego i słonego smaku to połączenie idealne, głębokie i ciężko mu się oprzeć. Mikołaj na pewno takim ciastkom się nie oprze 😀

Ciastka Mikołaja ze słonymi preclami i M&M’s

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

330

kcal

Świąteczne ciastka dla świętego Mikołaja. Kruche ciastka ze słonymi preclami, drażetkami M&M’s i cukrową posypką.

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

  • 200 g drobnego cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki słonych precelków, pokruszonych

  • 1/2 szklanki M&M’s

  • kolorowa cukrowa posypka


Sposób przygotowania:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, bez wyczuwalnych kryształów. Dodaj żółtka i utrzyj do jednolitego połączenia.
  • Do masy przesyp przesianą przez sito mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia.
  • Precle pokrusz, 3/4 drażetek M&M’s posiekaj nożem (resztę pozostaw do dekoracji, proponuję do dekoracji zostawić tylko czerwone i zielone drażetki, są to iście świąteczne kolory). Słone precelki i posiekane drażetki dodaj do masy i wymieszaj do połączenia.
  • Masę wykładaj łyżką do lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Ciastka podczas pieczenia się rozpłyną i dopiero wtedy nabiorą ostatecznego kształtu.
  • Blaszkę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni grzanie góra, dół na 10 minut. 2 – 3 minutki przed końcem pieczenia wyjmij ciasta z piekarnika, wyłóż na nie pozostałe M’&M’s oraz posypkę i dopiecz do końca, dzięki temu dodatki zachowają kolory.
  • Upieczone ciasta Mikołaja koniecznie wystudź na kratce. Przechowuj w zamkniętym pojemniku lub puszce przez około 5 dni.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*