Nie ma osoby, która nie próbowałaby kiedyś spaghetti. To danie stanowi wizytówkę i symbol włoskiej kuchni. Pojawia się w licznych wariacjach smakowych, często zależnych od miasta czy regionu Italii. Spaghetti to jedna z najchętniej zamawianych potraw w restauracjach, również w Polsce. Jest to także danie często przygotowywane w domach, zarówno na obiad jak i kolację gdy chcemy zjeść coś na ciepło i jednocześnie coś innego niż tradycyjna polska kuchnia. To również danie, które przygotujemy w bardzo łatwy sposób ponieważ przyrządzimy je ekspresowo, z popularnych składników i w zaledwie kilka chwil.
Klasyczne bolognese wybieramy najczęściej ale warto także spróbować innych wersji takich jak carbonara. Danie to nieco różni się od tradycyjnego spaghetti ponieważ zawiera w składzie boczek i jajka. Popularna jest również wersja ze śmietaną.
W tym artykule znajdą Państwo przepisy na dwie wersje spaghetti carbonara – ze śmietaną i bez. Zachęcamy do przygotowania obu potraw i sprawdzenia, która wersja carbonary bardziej przypadła Państwu do gustu.