Przepis | Strona główna | Dania główne | Spaghetti carbonara w tradycyjnym wydaniu
Spaghetti carbonara w tradycyjnym wydaniu

Spaghetti carbonara w tradycyjnym wydaniu

Nie ma osoby, która nie próbowałaby kiedyś spaghetti. To danie stanowi wizytówkę i symbol włoskiej kuchni. Pojawia się w licznych wariacjach smakowych, często zależnych od miasta czy regionu Italii. Spaghetti to jedna z najchętniej zamawianych potraw w restauracjach, również w Polsce. Jest to także danie często przygotowywane w domach, zarówno na obiad jak i kolację gdy chcemy zjeść coś na ciepło i jednocześnie coś innego niż tradycyjna polska kuchnia. To również danie, które przygotujemy w bardzo łatwy sposób ponieważ przyrządzimy je ekspresowo, z popularnych składników i w zaledwie kilka chwil.

Klasyczne bolognese wybieramy najczęściej ale warto także spróbować innych wersji takich jak carbonara. Danie to nieco różni się od tradycyjnego spaghetti ponieważ zawiera w składzie boczek i jajka. Popularna jest również wersja ze śmietaną.

W tym artykule znajdą Państwo przepisy na dwie wersje spaghetti carbonara – ze śmietaną i bez. Zachęcamy do przygotowania obu potraw i sprawdzenia, która wersja carbonary bardziej przypadła Państwu do gustu.

Spaghetti carbonara w tradycyjnym wydaniu

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SpaghettiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

185

kcal

Gdy mówimy o spaghetti na myśl przychodzi bolognese albo carbonara. Dziś skupimy się na przepisie na tradycyjne spaghetti carbonara.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 100 g boczku

  • 100 g śmietanki 30%

  • 2 jajka

  • 30 g startego sera (możemy dać swój ulubiony, na przykład parmezan, pecorino itp.)

  • sól i czarny pieprz do smaku

  • opcjonalnie możemy wykorzystać również posiekaną natkę pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy makaron według przepisu zamieszczonego na opakowaniu: gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  • Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia (możemy dodać łyżkę oleju).
  • Do miski wlewamy śmietanę, rozbijamy do środka jajka, wrzucamy ser, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i całość miksujemy blenderem.
  • Ugotowany makaron dodajemy do boczku. Całość przesmażamy przez około minutę, w tym czasie mieszając. Następnie ściągamy patelnię z palnika, wlewamy nań powstałą masę śmietankowo-jajeczną i mieszamy.
  • Możemy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Gdy sos zrobi się lekko gęsty, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem lub innym ulubionym serem. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Istnieje również nieco inna wersja carbonary, którą także możemy przygotować. Potrzebujemy wówczas tylko czterech składników: makaronu spaghetti, boczku, jajek i sera. W tej wersji również zaczynamy od ugotowania i odcedzenia makaronu. Jajko wybijamy do miski i mieszamy z serem a następnie wylewamy na gorący makaron. Następnie dodajemy boczek i mieszamy. Posypujemy startym serem. Jest to wersja bez śmietany a zatem nieco mniej kaloryczna.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image