Pomyśleć że kiedyś, będąc dzieckiem uciekałam kiedy słyszałam samo słowo “szpinak”. Wraz z wiekiem wszystko się zmieniło, a po szpinak sięgam chętnie.
Poznałam tajemnicze przyprawy które ze szpinaku robią kulinarne cudo. Dlatego chętnie po niego sięgam zarówno w przypadku sosu do makaronu, czy sosu do polania młodych ziemniaków.
Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta
4
porcje20
min.20
min.110
kcalŚmietanowy sos z liśćmi szpinaku i kawałkami słonego sera feta. Szpinakowy sos do makaronu z aromatem czosnku i gałki muszkatołowej.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
450 g 450 mrożonego szpinaku (całych liści, nie siekanego) przed przygotowaniem należy go rozmrozić
200 ml 200 śmietanki 30%
2 2 ząbki czosnku BIO
1 1 cebula
100 g 100 sera feta (Favita lub podobny)
mielona gałka muszkatołowa
sól morska i świeżo zmielony pieprz
20 g 20 masła
- POZOSTAŁE SKŁADNIKI
150 g 150 makaronu
tarty parmezan do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Szpinak najlepiej rozmrozić przed przygotowaniem, możemy zrobić to podgrzewając go na patelni. Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.
- Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Masło roztopić na głębokiej patelni i zeszklić na nim czosnek i cebulkę.
- Wsypać rozmrożony szpinak i dusić do miękkości. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlać śmietankę 30 %, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.
- Pokroić w kostkę ser feta, dodać do sosu i lekko wymieszać, by nie naruszyć struktury sera.
- Wymieszać z makaronem by nie był suchy i przeszedł smakiem. Danie makaronowe podawać w głębokich talerzach, udekorowane tartym parmezanem.
Uwagi:
- Jeśli wolisz bardziej mięsną wersję, do powyższego przepisu można dodać usmażone kawałki kurczaka. W takiej wersji z mięsem, smakuje jeszcze lepiej.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Zielona szakszuka ze szpinakiem i fetąMakaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi
Pieczona feta z miodem i sezamem
Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta
Lekka sałatka z rukolą, pomidorkami, fetą i mocarellą
Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsami
pychotki wyszły, zrobiłam z kurczakiem żeby mąż też pojadł i bardzo smakowało