Przepis | Strona główna | Makarony | Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta
Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta

Pomyśleć że kiedyś, będąc dzieckiem uciekałam kiedy słyszałam samo słowo “szpinak”. Wraz z wiekiem wszystko się zmieniło, a po szpinak sięgam chętnie.

Poznałam tajemnicze przyprawy które ze szpinaku robią kulinarne cudo. Dlatego chętnie po niego sięgam zarówno w przypadku sosu do makaronu, czy sosu do polania młodych ziemniaków.

Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta

Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta

4 z 31 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

110

kcal

Śmietanowy sos z liśćmi szpinaku i kawałkami słonego sera feta. Szpinakowy sos do makaronu z aromatem czosnku i gałki muszkatołowej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 450 g 450 mrożonego szpinaku (całych liści, nie siekanego) przed przygotowaniem należy go rozmrozić

  • 200 ml 200 śmietanki 30%

  • 2 2 ząbki czosnku BIO

  • 1 1 cebula

  • 100 g 100 sera feta (Favita lub podobny)

  • mielona gałka muszkatołowa

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

  • 20 g 20 masła

  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 150 g 150 makaronu

  • tarty parmezan do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Szpinak najlepiej rozmrozić przed przygotowaniem, możemy zrobić to podgrzewając go na patelni. Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.
  • Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Masło roztopić na głębokiej patelni i zeszklić na nim czosnek i cebulkę.
  • Wsypać rozmrożony szpinak i dusić do miękkości. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlać śmietankę 30 %, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.
  • Pokroić w kostkę ser feta, dodać do sosu i lekko wymieszać, by nie naruszyć struktury sera.
  • Wymieszać z makaronem by nie był suchy i przeszedł smakiem. Danie makaronowe podawać w głębokich talerzach, udekorowane tartym parmezanem.

Uwagi:

  • Jeśli wolisz bardziej mięsną wersję, do powyższego przepisu można dodać usmażone kawałki kurczaka. W takiej wersji z mięsem, smakuje jeszcze lepiej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Jeden komentarz

  1. katarzynka222

    pychotki wyszły, zrobiłam z kurczakiem żeby mąż też pojadł i bardzo smakowało

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*