Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pyszne ciasto ze śliwkami
Pyszne ciasto ze śliwkami

Pyszne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, więc jest idealne dla początkujących. Kwaskowate i aromatyczne śliwki węgierki sprawiają, że ciasto nabiera niezwykłego smaku. Jeśli doda się śmietanę i olej to wtedy na długo pozostanie świeże i wilgotne. Ciasto może być kruche lub ucierane. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast z owocami obok słynnej szarlotki. Należy pamiętać, że gdy używamy mrożonych śliwek to nie powinno się ich wcześniej rozmrażać.

Pyszne ciasto ze śliwkami

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

260

kcal

Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, więc jest idealne dla początkujących.

Składniki:

  • 4 jajka

  • 200 g masła

  • 200 g cukru

  • 200 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Sok z 1 cytryny

  • 750 g śliwek

  • Cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności śliwki należy umyć, wysuszyć i wyjąć pestki.
  • Następnie masło ucierać do białości, a gdy jest gotowe dodać po 1 żółtku na przemian z cukrem (wsypywać stopniowo po łyżce) cały czas ucierając.
  • Z białek należy ubić sztywną pianę, a mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać po łyżce piany i mąki z proszkiem, cały czas mieszając ( można użyć miksera), aż do wyczerpania składników. Na koniec mieszać ciasto z sokiem z cytryny.
  • Na koniec ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 40 min.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*