Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Proste ciasto na pierogi
Proste ciasto na pierogi

Proste ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe do przygotowania, sprężyste i bardzo elastyczne. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. W smaku powinno być delikatne, w dotyku miękkie. Aby ciasto na pierogi było udane musi być dobrze dobrana mąka taka typu 450, maksymalnie 480 oraz ciepła, letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju. Dodawać można jeszcze jajko, ale sprawia to, że ciasto staje się wtedy twardsze. Taki pomysł przyszedł z Włoch, gdzie jajko dodaje się do ciasta na ravioli – lokalnych pierogów – czy makaronów.

Proste ciasto na pierogi

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: PierogiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

220

kcal

Ciasto na pierogi jest łatwe do przygotowania, sprężyste i elastyczne. Najważniejszą rzeczą w jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 280 ml ciepłej wody


Sposób przygotowania:

  • Najpierw należy mąkę dokładnie przesiać do miski.
  • Następnie w osobnym naczyniu należy wymieszać ze sobą letnią wodę, sól i olej, a potem dodać całość do mąki.
  • Początkowo ciasto należy lekko wymieszać, a następnie wyrabiać go rękoma przez ok. 15 min., tak aby było elastyczne i miękkie.
  • Ostatnim krokiem jest podzielenie ciasta na części. Następnie zawinąć w folię i schować do lodówki.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*