Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Wyjątkowe ciasto marchewkowe

Wyjątkowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest to słodki placek z tartą marchewką. Popularny jest w krajach anglosaskich. Dzięki marchewce, która miękkie podczas pieczenia, ciasto ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego czy posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się go płatkami z cukru, które przypominają marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, okrągłych lub podłużnych foremkach, a podawane pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii takie ciasto można bez problemu kupić w cukierni lub sklepie.

Wyjątkowe ciasto marchewkowe

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

225

kcal

Ciasto marchewkowe. Popularne jest w krajach anglosaskich. Dzięki marchewce, która miękkie, ciasto ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 starte marchewki

  • 1,5 szklanki 1,5 mąki

  • 4 4 jajka

  • 1 szklanka 1 oleju

  • 1 szklanka 1 cukru

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka 1 płaska sody

  • 1 łyżeczka 1 cynamonu

  • 1 łyżeczka 1 przyprawy do piernika (można pominąć)

  • 1 łyżka 1 cukru wanilinowego

  • 1 szklanka 1 pokrojonych orzechów włoskich

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli

Sposób przygotowania:

  • Pierwszym etapem jest starcie marchewki na tarce o drobnych oczkach, a następnie należy pokroić lub połamać orzechy włoskie na małe kawałki.
  • Następnie jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Następnie powoli dolewać olej. Ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
  • Podczas ciągłego ubijania, trzeba stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Potem dodać cynamon oraz jeśli chcemy przyprawę do piernika.
  • Na koniec wsypać odciśniętą marchewkę i orzechy oraz należy mieszać ostatni raz.
  • Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec je ok. 45-55 minut w temperaturze 160C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest dobre.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*