Przepis | Strona główna | Blog | Cherimoya. Dlaczego warto ją jeść?
Cherimoya. Dlaczego warto ją jeść?

Cherimoya. Dlaczego warto ją jeść?

Cherimoya to owoc o smaku truskawki, papai, ananasa i banana. Jego miąższ jest tak delikatny, słodki i kremowy, że używa się go do robienia lodów lub po prostu spożywa się go w stanie zamrożonym. Jak przydatny jest ten owoc? Jaki jest najlepszy sposób na jego wykorzystanie?

Skład i użyteczne właściwości owocu. Cherimoya zawiera witaminy E, K, C i B, kwasy organiczne, cynk, fosfor, potas, mangan, żelazo, błonnik pokarmowy, węglowodany, przeciwutleniacze, flawonoidy, katechiny. Owoc ten usuwa toksyny, poprawia nastrój, pomaga szybciej radzić sobie ze stresem i jest środkiem profilaktycznym przeciw rakowi. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia widzenie, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, normalizuje ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, poprawia pracę jelit. Ten owoc jest przydatny do włosów, skóry. O czym należy pamiętać, przy jedzeniu cherimoya? Po pierwsze, płód ma toksyczne pestki. Nie należy ich jeść, ponieważ toksyna annonacyna paraliżuje układ nerwowy. Po drugie, nie zaleca się używania tego owocu osoba z cukrzycą i alergią.

Cherimoya. Dlaczego warto ją jeść?

Jak wybierać i przechowywać? Dojrzałe owoce powinny mieć jednolitą zieloną lub żółtozieloną barwę, całą skórkę bez uszkodzeń, wilgotną powierzchnię i krótko przyciętą szypułkę. Owoce można przechowywać przez 3-4 dni w temperaturze nie niższej niż 8 stopni. Oznacza to, że nie warto przechowywać go w lodówce, ponieważ skóra ciemnieje. Najlepiej zawinąć cherimoya w papierowy ręcznik. To ochroni owoce przed pękaniem. Zazwyczaj owoce trafiają do sprzedaży nie w pełni dojrzałe, ale po dniu spędzonym w temperaturze pokojowej osiągną wymaganą konsystencję. Jeśli cherimoya jest przejrzała, owoc stanie się bez smaku.

Cherimoya w kosmetologii. Owoc ten zawiera wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów. Tak więc atalase, która jest częścią owocu, wspomaga odmłodzenie, wygładzając drobne zmarszczki. Lipaza usuwa nadmiar sebum na skórze. A proteaza sprzyja delikatnemu złuszczaniu martwych cząsteczek naskórka. Maseczki z tego owocu służą do usuwania plam starczych, drobnych zmarszczek, oznak zmęczenia i blaknięcia. Pomagają wybielić skórę, przywracając jej elastyczność i gładkość. Można również przygotować maski w domu. Do miąższu owoców wystarczy dodać sok z cytryny lub miód. Nałożyć maskę na 10-15 minut. Następnie spłukać ciepłą wodą. Jeśli chodzi o włosy, czerymoja przywraca naturalny pigment koloryzujący i chroni przed wczesnymi siwymi włosami. Dlatego z owoców mogą korzystać osoby, które chcą dłużej zachować naturalny kolor włosów. A wszystko z powodu miedzi, która jest częścią owocu. Ponadto czerymoja wzmacnia włosy. Przygotowanie maseczki wzmacniającej włosy jest bardzo łatwe. Konieczne jest połączenie miąższu owocu, łyżeczki miodu i takiej samej ilości soku z cytryny. Nałożyć powstałą masę na włosy, przykryć folią i ręcznikiem. Przytrzymać przez pół godziny. Następnie spłukać ciepłą wodą.

Co ugotować z owoców? Miąższ tych owoców wykorzystuje się do przygotowania sałatek, deserów, sosów, pieczywa, ciast, koktajli, parfaitów, lodów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image