Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie
Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie

Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie

Chleb od zawsze stanowił podstawowy element naszej diety. Tak też było oczywiście w czasach PRL. Brakowało wielu składników takich jak sera, mięsa, kiełbasy, szynki. Nie mogło jednak zabraknąć chleba.

Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie

Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PieczywoKuchnia: Polska, PRLTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

210

kcal

Wszyscy pamiętamy zapach świeżego domowego chleba. Także w ciężkich czasach PRL w domu musiał być codziennie świeży chleb. A domowy chleb jest najpyszniejszy. Dlatego też przedstawiamy przepis na domowy chleb żytni na zakwasie rodem z PRL.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na zakwas
  • 20 dag 20 suchego chleba żytniego

  • 2 L 2 wrzącej wody

  • 8 g 8 drożdży

  • 15 dag 15 mąki żytniej

  • 4 łyżeczki 4 cukru

  • Na ciasto
  • 40 dag 40 zakwasu

  • 8 g 8 drożdży

  • 20 dag 20 mąki graham lub żytniej

  • 20 dag 20 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 soli


Sposób przygotowania:

  • Do słoika włożyć chleb i zalać wrzątkiem. Po przestygnięciu dodać drożdże, cukier i mąkę. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone w zakwasie drożdże, olej i sól. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Formować bochenki, wyłożyć je na blaszkę i posmarować rozmąconym jajkiem z wodą.
  • Posypać np. ziarnami słonecznika lub czarnuszki. Piec w 200C przez ok. godzinę.

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*