Chleb od zawsze stanowił podstawowy element naszej diety. Tak też było oczywiście w czasach PRL. Brakowało wielu składników takich jak sera, mięsa, kiełbasy, szynki. Nie mogło jednak zabraknąć chleba.
Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
1
godz.Kalorie
210
kcalWszyscy pamiętamy zapach świeżego domowego chleba. Także w ciężkich czasach PRL w domu musiał być codziennie świeży chleb. A domowy chleb jest najpyszniejszy. Dlatego też przedstawiamy przepis na domowy chleb żytni na zakwasie rodem z PRL.
Składniki:
- Na zakwas
20 dag suchego chleba żytniego
2 L wrzącej wody
8 g drożdży
15 dag mąki żytniej
4 łyżeczki cukru
- Na ciasto
40 dag zakwasu
8 g drożdży
20 dag mąki graham lub żytniej
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Do słoika włożyć chleb i zalać wrzątkiem. Po przestygnięciu dodać drożdże, cukier i mąkę. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone w zakwasie drożdże, olej i sól. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
- Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Formować bochenki, wyłożyć je na blaszkę i posmarować rozmąconym jajkiem z wodą.
- Posypać np. ziarnami słonecznika lub czarnuszki. Piec w 200C przez ok. godzinę.
Uwagi:
- Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011
- Zobacz także przepis na doskonały domowy chleb: prawdziwy chrupiący chleb pieczony w garnku
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Chleb wiejski na zakwasie żytnimChleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką
Prawdziwy chrupiący chleb pieczony w garnku
Kuchnia PRL. Śledź po białostocku
Kuchnia PRL. Blok czekoladowy