Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Gofry szpinakowe z owocami
Gofry szpinakowe z owocami

Gofry szpinakowe z owocami

Jedne z naszych ulubionych gofrów, które możesz zajadać zarówno na słodko jak i na słono. Gofry szpinakowe o przepięknej naturalnie zielonej barwie pochodzącej z liści szpinaku. Gwarantuję że smaku szpinaku w gofrach nie poczujesz, zapewnia on jedynie wyjątkowy kolor i nieco odpowiada za konsystencję ciasta gofrowego. Sama zajadałam gofry na śniadanie z szybkimi lodami owocowymi i z malinami i cukrem pudrem. Córka miała wersję z malinami i kiwi oraz jogurtem kokosowym na swoim talerzyku. Jeśli chodzi o gofry to moja teraz już roczna córka bardzo je lubi. Kiedy tylko serwuję je na śniadanie mam pewność że posiłek zostanie zjedzony. Ale wiadomo, nie za często. Gofry smażymy raz w tygodniu, a w pozostałe dni dbamy o różnorodność posiłków. To niezwykle ważne by dziecko w okresie rozszerzania diety miało możliwość spróbowania wielu produktów.

Zielone gofry szpinakowe

Zielone gofry szpinakowe

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

120

kcal

Gofry szpinakowe w cudnym zielonkawym kolorze. Smaczne samodzielnie oraz z dodatkami, najlepszy przepis na gofry ze szpinakiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 jajka

  • 200 ml 200 napoju owsianego lub mleka krowiego

  • 50 g 50 mrożonego szpinaku rozdrobnionego

  • 1 łyżka 1 soku cytrynowego

  • 3 łyżki 3 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 50 g 50 mąki owsianej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki 2 zwykłego cukru*

  • szczypta soli*


Sposób przygotowania:

  • Szpinak musisz wpierw rozmrozić i odcisnąć z niego wodę. Same białka ubij na sztywno ze szczyptą soli (dla niemowląt i małych dzieci bez soli).
  • Żółtka zmiksuj z cukrem (dla maluszka cukier pomiń), napojem roślinnym, papką szpinakową, sokiem cytrynowym i olejem. W kolejnej partii dodaj do masy suche składniki: oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj mikserem.
  • Pianę z białek przełóż do masy i wymieszaj szpatułką.
  • Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy po około 3 minuty do delikatnego przyrumienienia, wystudź na kratce.

Uwagi:

  • * Jeśli przygotowujesz gofry dla maluszka pomiń dodatek soli i cukru w przepisie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*