Gofry szarlotkowe z tartym jabłkiem

Gofry szarlotkowe z tartym jabłkiem

Gofry jabłkowe to ostatnio mój numer 1 jeśli chodzi o wypiekanie domowych gofrów. Ostatnio odwiedziłyśmy z córeczką bliską rodzinę, spacerowałyśmy po sadzie i nazbierałyśmy dla siebie całe mnóstwo polskich jabłek, w tym moich ukochanych papierówek. Śmiało stwierdzam że z papierówkami gofry wychodzą najlepsze. Papierówka szybko się praży i mięknie, starta na tarce po 3 minutach w gofrownicy zamienia się w przepyszny jabłkowy mus. Jeśli masz dostęp do tego gatunku jabłek, spróbuj ich koniecznie, są cudowne. Bardzo niedoceniane. Dużo osób które posiada te stare jabłonki w swoich przydomowych sadach, nie obiera ich nawet. Jabłka spadają samoistnie z drzew i gniją, nie potrafię tego pojąć. Ludzie kupują jabłka w sklepach, które są bez smaku, a w swoich ogrodach mają dostęp do takich pysznych jabłuszek.

Gofry jabłkowe ze szczyptą cynamonu przepis BLW

Gofry jabłkowe ze szczyptą cynamonu przepis BLW

5 z 5 głosów
Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

260

kcal

Gofry szarlotkowe. Gofry z tartym jabłkiem i szczyptą cynamonu. Chrupiące z zewnątrz, w środku tarte jabłko smakuje jak jabłecznik.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 małe jabłka lub 2 większe (najlepiej sprawdzą się polskie papierówki)

  • 2 2 jajka

  • 1 szklanka 1 mleka lub napoju roślinnego

  • 6 łyżek 6 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 3/4 szklanki 3/4 mąki pszennej

  • 1/4 szklanki 1/4 mąki owsianej

  • 1 czubata łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cynamonu cejlońskiego*

  • 2 łyżeczki 2 cukru kryształ**

  • szczypta soli**

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Przygotowywałam te gofry kilka razy z różnych gatunków jabłek, papierówki sprawdzają się najlepiej.
  • Białka ubij ze szczyptą soli (dla maluszka bez soli) na sztywną pianę. Osobno zmiksuj żółtka z mlekiem, olejem, mąkami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i opcjonalnie z cukrem. Na samym końcu dodaj do masy pianę z białek i tarte jabłka, wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.
  • Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3 minuty, aż lekko się przyrumienią. Od razu po upieczeniu wystudź na kratce.

Uwagi:

  • * użyj cynamonu cejlońskiego, zawiera mniejszą ilość szkodliwej kumaryny
  • **cukier i sól pomiń jeśli przygotowujesz gofry dla niemowlaka lub małego dziecka.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*