Ciasto czekoladowo - orzechowe bez pieczenia

Ciasto czekoladowo – orzechowe bez pieczenia

Uwielbiam orzechy i słodkie ciasta. Stąd pomysł na ciasto czekoladowo – orzechowe. Jest bardzo proste do wykonania, zachęcam do przygotowania tego pysznego deseru bez pieczenia. Kakaowa warstwa ciasta ma przyjemną strukturę, spód przyjemnie chrupie za sprawą maślanych herbatników i kawałków orzeszków ziemnych. Wierzch ciasta elegancko dekorują pralinki Ferrero Rocher. Spróbuj tego ciasta na uroczystą okazję lub bez okazji.

Ciasto z pralinkami Ferrero Rocher i orzeszkami ziemnymi

5.0 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

330

kcal

Aksamitne ciasto kakaowe bez pieczenia. Kruchy spód z herbatników i orzeszków ziemnych oraz kakaowa masa z pralinkami Ferrero Rocher.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g maślanych herbatników

  • 250 g margaryny roślinnej

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 %

  • 60 g ciemnego kakao

  • 200 g cukru pudru

  • 200 g niesolonych orzeszków ziemnych

  • 4 pralinki Ferrero Rocher


Sposób przygotowania:

  • Na początku należy rozgnieść herbatniki, tak aby powstały nam okruchy. Później wlewamy do nich 50 g roztopionej margaryny i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 26 centymetrów wcześniej pokrytej papierem do pieczenia. Zagniatamy wszystko tak aby powstał nam równy spód ciasta. Dajemy do lodówki na minimum 30 minut, aż spód stężeje.
  • Wyciągamy mały garnuszek i ustawiamy go na małym ogniu. Dodajemy 200 g margaryny oraz cukier puder. Podgrzewamy i mieszamy cały czas, aż tłuszcz się rozpuści i składniki połączą ze sobą. Następnie wsypujemy ciemne kakao i wlewamy śmietankę kremówkę 30 %. Nadal podgrzewamy i mieszamy rózgą kuchenną, aż do zagęszczenia masy.
  • Następnym krokiem jest posiekanie 100 g orzechów ziemnych na jak najmniejsze kawałki, po czym dodanie ich do masy w rondelku.
  • Czekamy aż przygotowana masa ostygnie, po tym czasie wlewamy ją na spód do foremki. Dekorujemy pralinkami Ferrero Rocher oraz pozostałymi 100 g orzeszków ziemnych. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny i pozostawiamy do stężenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*