Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia to znakomity plan zapasowy na świąteczny obiad. Jeżeli główny deser się nie uda, można mieć w pogotowiu prosty deser, który spełni wymagania wszystkich przybyszy. Ponieważ mamy sezon na dynie, tym razem sięgniemy po recepturę na ciasto z jej udziałem.

Zaletą ciasta z dyni jest prostota i szybkość przygotowania – czas, jaki trzeba w nie realnie włożyć, to niecała godzina. Tak więc zbytnio się nie namęczymy.

Podczas dekorowania specjału wiórkami czekoladowymi, trzeba zdecydować się, jaki stopień słodkości ma mieć. Masa jest sama w sobie dość słodka, więc warto użyć czekolady deserowej, aby nieco przełamać ogólną słodycz.

Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

5.0 z 1 głos
Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wykonanie

20

min.
Kalorie

295

kcal

Szukasz pomysłu na wykorzystanie dyni? Wypróbuj genialny przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia. Do wykonania w krótkim czasie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 450 g dyni

  • 1 tabliczka czekolady

  • 850 ml śmietany 30%

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

  • 250 ml serka mascarpone

  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

  • 300 g herbatników

  • 7 łyżek cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1 łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz dynię, oczyść ją z pestek. Posiekaną w kostkę rozłóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Możesz zrezygnować z pieczenia i podsmażyć dynię na maśle do momentu, aż się rozpadnie. Potem ją zblenduj.
  • Żelatynę rozpuść w wodzie.
  • Ubij śmietanę na sztywno, a potem podziel pianę na 2 części. Do pierwszej połowy dodaj 3 łyżki cukru pudru, mascarpone oraz ekstrakt waniliowy, a drugą część wymieszaj z dynią, gałką muszkatołową, cynamonem, resztą cukru i żelatyną. Obie masy zmiksuj.
  • Na dnie formy umieść folię spożywczą i zrób spód z herbatników. Na ciasteczka wlej 1/3 masy dyniowej, a na niej masę śmietanową. Powtarzaj czynność – zachowaj taką samą kolejność składników, a gdy się skończą, zakończ pracę.
  • Wierzch ciasta dyniowego udekoruj startą czekoladą i włóż je do lodówki na parę godzin, aby stężało.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*