Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia
Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia to znakomity plan zapasowy na świąteczny obiad. Jeżeli główny deser się nie uda, można mieć w pogotowiu prosty deser, który spełni wymagania wszystkich przybyszy. Ponieważ mamy sezon na dynie, tym razem sięgniemy po recepturę na ciasto z jej udziałem.

Zaletą ciasta z dyni jest prostota i szybkość przygotowania – czas, jaki trzeba w nie realnie włożyć, to niecała godzina. Tak więc zbytnio się nie namęczymy.

Podczas dekorowania specjału wiórkami czekoladowymi, trzeba zdecydować się, jaki stopień słodkości ma mieć. Masa jest sama w sobie dość słodka, więc warto użyć czekolady deserowej, aby nieco przełamać ogólną słodycz.

Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wykonanie

20

min.
Kalorie

295

kcal

Szukasz pomysłu na wykorzystanie dyni? Wypróbuj genialny przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia. Do wykonania w krótkim czasie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 450 g 450 dyni

  • 1 tabliczka 1 czekolady

  • 850 ml 850 śmietany 30%

  • 1 łyżka 1 ekstraktu z wanilii

  • 250 ml 250 serka mascarpone

  • 2 szczypty 2 gałki muszkatołowej

  • 300 g 300 herbatników

  • 7 łyżek 7 cukru pudru

  • 3 łyżeczki 3 żelatyny

  • 1 łyżeczka 1 cynamonu


Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz dynię, oczyść ją z pestek. Posiekaną w kostkę rozłóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Możesz zrezygnować z pieczenia i podsmażyć dynię na maśle do momentu, aż się rozpadnie. Potem ją zblenduj.
  • Żelatynę rozpuść w wodzie.
  • Ubij śmietanę na sztywno, a potem podziel pianę na 2 części. Do pierwszej połowy dodaj 3 łyżki cukru pudru, mascarpone oraz ekstrakt waniliowy, a drugą część wymieszaj z dynią, gałką muszkatołową, cynamonem, resztą cukru i żelatyną. Obie masy zmiksuj.
  • Na dnie formy umieść folię spożywczą i zrób spód z herbatników. Na ciasteczka wlej 1/3 masy dyniowej, a na niej masę śmietanową. Powtarzaj czynność – zachowaj taką samą kolejność składników, a gdy się skończą, zakończ pracę.
  • Wierzch ciasta dyniowego udekoruj startą czekoladą i włóż je do lodówki na parę godzin, aby stężało.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*