Strona główna | Kuchnia Polska | Syrop z kwiatów lipy
Syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy

Sposobów na walkę z jesiennymi dolegliwościami jest wiele. Na początku lata zakwita nam lipa, której kwiaty mają zbawienne właściwości dla zainfekowanego wirusami organizmu. Bogactwo składników zawartych w kwiatach lipy ma działanie uodparniające, osłaniające, mobilizujące komórki organizmu do walki z chorobą. Ponadto działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie-jeśli doskwiera nam kaszel a także przeciwgorączkowo.

Zatem proponuję zaopatrzyć się w domowy napar z kwiatów lipy.

Syrop z lipy podajemy w celu zapobiegania przeziębieniu jak również w trakcie infekcji. Doskonale pasuje jako słodzik do gorącej herbaty i w takiej formie najsmaczniej jest go przyjmować.

Syrop z kwiatów lipy

5 od 2 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SyropKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Kwiaty lipy i napary przygotowywane z kwiatów lipy to nasza słowiańska specjalność. Przedstawiamy najprostszy przepis na syrop właśnie z kwiatów lipy.

Składniki:

  • 1 L zimnej wody

  • 1 L kwiatostanu lipy

  • 1 kg cukru

  • 1 średnia cytryna (sok z tej cytryny)

Sposób przygotowania:

  • Kwiaty zalewamy wodą i od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie pozostawiamy napar do odstania na cała dobę.
  • Po tym czasie odcedzamy napar z kwiatów przez cedzak lub jałową gazę.
  • Klarowny napar zagotowujemy, mieszając i gorący przelewamy do przygotowanych butelek czy innych ale szklanych pojemników.
  • Syrop z lipy nie wymaga pasteryzacji.

Uwagi:

  • Dużo zdrowia i smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*