Czarna porzeczka jest owocem, który najlepiej jest spożywać często i we wszystkich formach. Jego bogactwo w witaminę C i inne związki przeciwutleniające sprawiają, że jest on owocem, który należy umieścić na liście żywności o dużej wartości zdrowotnej.
Witamina C.
Czarna porzeczka jest doskonałym źródłem witaminy C. W rzeczywistości, 1 filiżanka świeżej czarnej porzeczki zawiera trzy razy więcej witaminy C niż mała pomarańcza. Oprócz roli antyoksydacyjnej, witamina C pomaga w utrzymaniu integralności skóry, wspomaga gojenie się ran, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się spowodowanym przez wolne rodniki i ułatwia funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto ułatwia wchłanianie niehemerowego żelaza pochodzenia roślinnego.
Jagody te są również bogate w garbniki i flawonoidy (antocyjany), które mają silny potencjał antyoksydacyjny. Ponadto, olej z nasion czarnej porzeczki i jego liście były badane przez wielu naukowców. Mają one potencjalną rolę przeciwzapalną, działają przeciwzakrzepowo i pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.
Potas.
Czarna porzeczka jest również dobrym źródłem potasu. Podobnie jak sód, potas jest niezbędnym minerałem, który spełnia wiele niezbędnych funkcji w organizmie człowieka. Z pomocą sodu pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i kontroluje pH wewnątrz komórek. Jest on również niezbędny do przekazywania impulsów nerwowych, do skurczu mięśni, uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu nerek i nadnerczy, a także w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów.
Pektyna.
Czarna porzeczka to owoc bogaty w pektyny, rodzaj włókna, które ma właściwość tworzenia żelu poprzez zatrzymywanie wody. Zdolność czarnej porzeczki do wytwarzania galaretek i dżemów będzie ciekawsza, jeśli owoce nie są w pełni dojrzałe. Uważa się, że pektyny mają wiele korzyści dla zdrowia, w tym obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Pektyna ma również zdolność opóźniania opróżniania żołądka i tym samym sprzyjania sytości. Został on również zbadany w związku z pewnymi rodzajami nowotworów, w szczególności raka jelita grubego. Wreszcie pektyna ma zdolność do tworzenia fizycznej bariery chroniącej komórki jelitowe przed zakażeniem mikrobiologicznym.
Sposób przygotowania.
Kiedy kupujesz, szukasz nienaruszonego i dobrze zabarwionego owocu. Czarne porzeczki rzadko są jednak sprzedawane świeże jako owoce stołowe. Jest on szczególnie poszukiwany do produkcji kuli, galaretki i dżemu. Może być również spożywany w postaci płynnej, z kremem z czarnej porzeczki używanym do wyrobu kirów lub nektarów, syropów lub likierów.
Gotuje się go powoli w małej ilości wody lub soku. Zaleca się dodanie cukru po ugotowaniu, aby zmniejszyć kwaśny smak tych jagód. W stanie świeżym mogą być przechowywane w lodówce od 2 do 3 dni. Można je również zamrażać w całości z cukrem lub bez. Zaleca się mycie ich tylko wtedy, gdy się ich używa.