Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową

Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową

Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni.

Drożdżówki przełożone owocową marmoladką

Drożdżówki przełożone owocową marmoladką

5.0 z 8 głosów
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

20

min.
Kalorie

200

kcal

Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 250 ml letniego mleka

  • 50 g białego cukru

  • 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)

  • 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu)

  • 1 jajko od szczęśliwej kury

  • 50 g roztopionego, ostudzonego masła

  • KONFITURA ŻURAWINOWA
  • 300 g świeżej żurawiny

  • 130 g białego cukru

  • 100 ml wody

  • LUKIER
  • 200 g cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki wrzącej wody


Sposób przygotowania:

  • ŻURAWINKA
  • Owoce świeżej żurawiny opłucz chłodną wodą. Przełóż do rondelka, wlej wodę i zasyp cukrem. Gotuj 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Nadmiar płynu powinien odparować, żurawina zacząć się rozpadać, a cała konsystencja zagęścić. Po ugotowaniu konfiturę pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj cukier, drożdże instant, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą.
  • Wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania wlej płynne masło i uformuj ciasto w jednolitą, zwartą kulę. Jeśli to konieczne (jeśli ciasto jest bardzo natłuszczone) dodaj jeszcze niewielką ilość mąki pszennej. Misę z ciastem drożdżowym okryj bawełnianą ścierką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60 minut.
  • Po procesie wyrośnięcia ciasto rozwałkuj na spory prostokąt o grubości 5 mm. Posmaruj go po całej powierzchni cienką warstwą żurawinowej konfitury.
  • Ciasto złóż na pół względem krótszego boku, potnij na mniejsze odcinki i szerokości 3 centymetrów. Każdy odcinek złap dłońmi za dwa przeciwne końce i rolując zwiń, po czym uformuj rulonik w krążek. Część żurawinki wypłynie i pobrudzi drożdżówkę – to pożądany i apetycznie wyglądający defekt.
  • Drożdżówki ułóż w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Okryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudź lekko, ciepłe drożdżówki polej sporą porcją świeżo przygotowanego lukru. Lukier pozostaw do zastygnięcia.

Uwagi:

  • Drożdżówki po ostudzeniu przechowuj w woreczku lub zamkniętym pojemniku, zjedz w ciągu 3 dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*