Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową

Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową

Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni.

Drożdżówki przełożone owocową marmoladką

5 od 8 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

20

min.
Kalorie

200

kcal

Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 250 ml letniego mleka

  • 50 g białego cukru

  • 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)

  • 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu)

  • 1 jajko od szczęśliwej kury

  • 50 g roztopionego, ostudzonego masła

  • KONFITURA ŻURAWINOWA
  • 300 g świeżej żurawiny

  • 130 g białego cukru

  • 100 ml wody

  • LUKIER
  • 200 g cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki wrzącej wody


Sposób przygotowania:

  • ŻURAWINKA
  • Owoce świeżej żurawiny opłucz chłodną wodą. Przełóż do rondelka, wlej wodę i zasyp cukrem. Gotuj 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Nadmiar płynu powinien odparować, żurawina zacząć się rozpadać, a cała konsystencja zagęścić. Po ugotowaniu konfiturę pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj cukier, drożdże instant, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą.
  • Wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania wlej płynne masło i uformuj ciasto w jednolitą, zwartą kulę. Jeśli to konieczne (jeśli ciasto jest bardzo natłuszczone) dodaj jeszcze niewielką ilość mąki pszennej. Misę z ciastem drożdżowym okryj bawełnianą ścierką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60 minut.
  • Po procesie wyrośnięcia ciasto rozwałkuj na spory prostokąt o grubości 5 mm. Posmaruj go po całej powierzchni cienką warstwą żurawinowej konfitury.
  • Ciasto złóż na pół względem krótszego boku, potnij na mniejsze odcinki i szerokości 3 centymetrów. Każdy odcinek złap dłońmi za dwa przeciwne końce i rolując zwiń, po czym uformuj rulonik w krążek. Część żurawinki wypłynie i pobrudzi drożdżówkę – to pożądany i apetycznie wyglądający defekt.
  • Drożdżówki ułóż w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Okryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudź lekko, ciepłe drożdżówki polej sporą porcją świeżo przygotowanego lukru. Lukier pozostaw do zastygnięcia.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Drożdżówki po ostudzeniu przechowuj w woreczku lub zamkniętym pojemniku, zjedz w ciągu 3 dni.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image