Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni.
Drożdżówki przełożone owocową marmoladką
10
sztuk1
godz.20
min.200
kcalZaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
250 ml 250 letniego mleka
50 g 50 białego cukru
10 g 10 drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)
500 g 500 mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu)
1 1 jajko od szczęśliwej kury
50 g 50 roztopionego, ostudzonego masła
- KONFITURA ŻURAWINOWA
300 g 300 świeżej żurawiny
130 g 130 białego cukru
100 ml 100 wody
- LUKIER
200 g 200 cukru pudru
2 łyżki 2 soku z cytryny
2 łyżki 2 wrzącej wody
Sposób przygotowania:
- ŻURAWINKA
- Owoce świeżej żurawiny opłucz chłodną wodą. Przełóż do rondelka, wlej wodę i zasyp cukrem. Gotuj 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Nadmiar płynu powinien odparować, żurawina zacząć się rozpadać, a cała konsystencja zagęścić. Po ugotowaniu konfiturę pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- CIASTO DROŻDŻOWE
- Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj cukier, drożdże instant, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą.
- Wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania wlej płynne masło i uformuj ciasto w jednolitą, zwartą kulę. Jeśli to konieczne (jeśli ciasto jest bardzo natłuszczone) dodaj jeszcze niewielką ilość mąki pszennej. Misę z ciastem drożdżowym okryj bawełnianą ścierką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60 minut.
- Po procesie wyrośnięcia ciasto rozwałkuj na spory prostokąt o grubości 5 mm. Posmaruj go po całej powierzchni cienką warstwą żurawinowej konfitury.
- Ciasto złóż na pół względem krótszego boku, potnij na mniejsze odcinki i szerokości 3 centymetrów. Każdy odcinek złap dłońmi za dwa przeciwne końce i rolując zwiń, po czym uformuj rulonik w krążek. Część żurawinki wypłynie i pobrudzi drożdżówkę – to pożądany i apetycznie wyglądający defekt.
- Drożdżówki ułóż w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Okryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudź lekko, ciepłe drożdżówki polej sporą porcją świeżo przygotowanego lukru. Lukier pozostaw do zastygnięcia.
Uwagi:
- Drożdżówki po ostudzeniu przechowuj w woreczku lub zamkniętym pojemniku, zjedz w ciągu 3 dni.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku