Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ptysie z porzeczkową pianką
Ptysie z porzeczkową pianką

Ptysie z porzeczkową pianką

Miniaturowe ptysie z ciasta parzonego z kremem porzeczkowym na bazie bezy włoskiej. Słodkie do bólu ciastko przypominające ciepłe lody. Znakomity pomysł na dekorację słodkiego bufetu podczas przyjęcia.

Ptysie z porzeczkową pianką

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Ptysie z porzeczkową bezą włoską, przypominającą nieco ciepłe lody. Urocz, niemożliwie słodki deser. Pomysł na słodki stół.

Składniki:

  • CIASTO PARZONE
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 70 g mąki pszennej

  • 60 g masła

  • 120 ml wody

  • PORZECZKOWA PIANKA
  • 150 g porzeczki czarnej lub czerwonej

  • 3 białka jaj

  • 220 g cukru do wypieków, drobnego


Sposób przygotowania:

  • CIASTO PARZONE
  • W rondelku rozpuść masło z wodą, po czym doprowadź do zagotowania. Na wrzącą wodę z masłem wsyp mąkę, mieszaj energicznie do momentu sparzenia się mąki. Po kilku minutach masa powinna swobodnie odchodzić od ścianek garnka i być zwarta. Ciasto pozostaw do całkowitego schłodzenia.
  • Do ostudzonego ciasta wbijaj kolejno po 1 jajku i miksuj do całkowitego połączenia ciasta parzonego, powinno mieć gładką strukturę bez grudek.
  • Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie okręgi. Ciasto podczas pieczenia znacząco urośnie, więc warto zachować większy odstęp między ptysiami.
  • Blaszkę wstaw do nagrzanego uprzednio piekarnika, piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia, dopiero wtedy przekrój na ptysie na pół.
  • PORZECZKOWA PIANKA
  • Owoce porzeczki umieść w rondelku z 30 g cukru i doprowadź do zagotowania. Następnie mus przetrzyj przez drobne sitko pozbywając się pesteczek i pozostałości skórek.
  • Przetarty porzeczkowy mus ponownie umieść w rondelku wraz ze 170 g cukru. Podgrzewaj unikając jakiegokolwiek mieszania, do momentu uzyskania temperatury 110 stopni.
  • Białka w temperaturze pokojowej ubij na białą pianę. Do sztywnych białek wlewaj cienką strużką gorący mus porzeczkowy z cukrem, miksując nieprzerwanie na najwyższych obrotach miksera. Miksuj przez kilka minut do przestudzenia porzeczkowej pianki.
  • Piankę przełóż do rękawa cukierniczego, nałóż na spód ptysia i przykryj wieczkiem. Całość możesz wedle uznania oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*