O kuchni polskiej można by dyskutować godzinami. Spierać się, polemizować, dochodzić i udowadniać, jaka ona jest? Czy jest zdrowa, czy jednak niezdrowa? Zapewne kuchnia polska jest taka, jak wszystkie kuchnie na świecie. To znaczy posiada dania bardzo zdrowe i dania bardzo niezdrowe, a wręcz szkodliwe.
Nie jesteśmy wyjątkiem, gdyż wszystkie kuchnie świata mają podobnie. Może tylko kuchnia azjatycka odbiega od reszty i posiada więcej dań zdrowych. A to dlatego, że używa dużo warzyw. I nie gotuje długo produktów co sprawia, że pozostają w nich cenne ich właściwości. Kuchnia afrykańska również jest o wiele zdrowsza z wiadomych przyczyn od kuchni krajów rozwiniętych.
W Afryce nie rozwija się przemysł i jest mniejsze zanieczyszczenie powietrza. W produkcji roślinnej nie stosuje się pestycydów, to samo sprawia, że produkty są ekologiczne i zdrowe. Ponadto ludność Afryki nie wie, co to znaczy przejedzenie, gdyż jest tam trudno o żywność na taką skalę, aby się przejeść. Azjaci również są szczuli z racji zdrowych dań i ciągłego ruchu. Gdyż to nad wyraz ruchliwa i pracowita nacja.
Kuchnia w Polsce
Wracając do kuchni polskiej trzeba przyznać, że posiada ona wiele smacznych dań, lecz wiele z nich jest niezdrowych. Należą do nich: smażone mięso, kotlety, pasztety, golonka, salceson, galareta wieprzowa, tłusta kiełbasa, boczek, flaki, tłusty bigos, gulasz, zawiesiste i zabielane śmietaną zupy, sosy, zasmażki. Polacy spożywają też dużo ciast z kremem, ciasteczek, lodów, chipsów, batonów, czekolad i wiele innych słodyczy. Statystyczny Polak wypija też w ciągu roku około 60 litrów napojów gazowanych. A głównie tych typu cola. To wszystko nie są zdrowe produkty i dania.
Poza tym Polacy zdecydowanie zbyt mało jedzą warzyw i owoców, choć na szczęście z każdym rokiem widać postęp i zmianę na lepsze. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca konsumpcję 440 gram warzyw i owoców dziennie. I jest to tylko minimalna norma zapotrzebowania dziennego dla dobra organizmu. Oczywiście nie spożywane od razu, lecz najlepiej w kilku porcjach.
Ważne jest także spożywanie soków owocowych i warzywnych. Polacy zapominają o tym, że warzywa i owoce są bardzo ważnym elementem profilaktyki wielu chorób. Produkty te zawierają wiele witamin, pierwiastków chemicznych, błonnika. Poprzez złą dietę, oraz zbyt obfite i kaloryczne posiłki również w Polsce stale rośnie liczba ludzi z nadwagą i otyłością. A nadwaga i otyłość aż do 70% wpływa na powstawanie różnych chorób.
Lecz w kuchni polskiej są także zdrowe produkty spożywcze i zdrowe dania, jak na przykład: czyste zupy warzywne, zupy mleczne, marchwianka, zupa owocowa, zupa z dyni, krupnik, pęczak, pyzy, kopytka, potrawka z kurczaka lub indyka, pasztet z królika i drobiu, pasztet z soi, kiełbasa drobiowa, salceson drobiowy, pieczona pierś z kurczaka lub indyka, kasza gryczana nawet z niewielką ilością skwarków, kasza jaglana na sypko, farsz z soczewicy, warzywa na parze, pieczona ryba, śledź z cebulą, surówka z kapusty kiszonej z olejem i przyprawami, kwaszone ogórki, ćwikła, jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorem. Z ciast sernik, makowiec i szarlotka. I wiele innych zdrowych dań.
Aby być szczupłym, zdrowym i długo żyć warto wzorować się na kuchni Azjatów. Na przykład kuchni japońskiej, gdzie dominują: ryby, ryż, sosy sojowe, wino z ryżu zwane sake, owoce morza, grzyby, zielony chrzan wasabi, rzepa, kapusta pekińska, soja i inne warzywa. Jak również wodorosty. Wodorostami nazywa się potocznie rośliny wodne o miękkich ciałach. Do wodorostów zalicza się duże glony, jak brunatnice, czy krasnorosty.
Wodorosty są bardzo zdrowe, bo jest w nich obecna witamina C, E i witaminy z grupy B. Jest bardzo dużo minerałów, jak wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, selen, jod, chlorofil. Oraz kwas omega- 3 i błonnik, który reguluje trawienie i nie dopuszcza do zalegania treści pokarmowych w jelitach.
Mięso w kuchni japońskiej pojawia się bardzo rzadko. A jeżeli już, to jest to wołowina, a nie wieprzowina. Ponadto w kuchni japońskiej się nie smaży, a tylko piecze na ruszcie, który znajduje się przy każdej kuchni. Dlatego kuchnia posiada tam tylko dwa palniki. Podczas posiłków Japończycy wystrzegają się przejadania, a skupiają wyłącznie na smaku potrawy.
Posiłki japońskie składają się z kilku dań. Jest zupa, ryż i jeszcze co najmniej trzy inne potrawy. I mino, że dań jest kilka nikt od stołu nie wstaje przejedzony. Każdy odchodzi od stoły z lekkim niedosytem. Co sprawia, że czuje się lekko, zdrowo i ma dużo energii.
Wiele produktów w Japonii jedzonych jest też na surowo, jak warzywa, ryby, a nawet owoce morza. Jeżeli są one poddawane obróbce cieplnej, to zawsze bardzo krótkiej. Wiele produktów poddawanych jest pieczeniu na płycie grzewczej.
Dzięki temu produkty zachowują wartości odżywcze. Japończycy podobnie, jak wszyscy Azjaci unikają też tłuszczu zwierzęcego i smażenia w głębokim oleju. Dlatego ich kuchnia jest zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. I sprawia, że długość życia z każdym rokiem się wydłuża. W Japonii stulatkowie nie budzą już zdziwienia, gdyż jest ich wielu.