Puszyste lub chrupiące, na słodko i z wytrawnym farszem – zobacz, jak zrobić najlepsze domowe naleśniki. Przedstawiamy poniżej kilka słów wyjaśnienia do przepisu na naleśniki. Zapoznaj się ze złotymi radami mojej babci, aby lepiej zrozumieć przepis na ciasto naleśnikowe.
- Podstawa to mąka, mleko i nadające puszystości jajka. Prócz składników ciasta liczą się też odpowiednio dobrana patelnia, tłuszcz i technika ucierania.
- Podstawowy przepis na naleśniki zakłada, by na 100 g mąki użyć 1 szklanki mleka. To ostatnie można zastąpić lub uzupełnić wodą (świetnie sprawdza się lekko gazowana) oraz przy wytrawnych naleśnikach – piwem. Jeśli jednak wolisz cienkie i chrupiące placki, płynu powinno być więcej.
- Na 100 g mąki wystarczy jedno małe jajko. Nawet jeśli robisz naleśniki z podwójnej lub potrójnej porcji nie używaj więcej niż 2 jajek. Gdy dodasz ich zbyt wiele, ciasto, co prawda, wyjdzie pulchne i wilgotne, ale placki po usmażeniu staną się łamliwe i trudno będzie je zwijać lub składać.
- By nie powstały grudki, zacznij od połączenia jajek z mlekiem lub innym płynem. Dopiero później dodawaj partiami mąkę z solą i ewentualnie szczyptą proszku do pieczenia. Jeśli mimo wszystko ciasto nie jest gładkie, zblenduj je.
- Idealne ciasto powinno mieć czas na połączenie się składników oraz zagęszczenie. Po przyrządzeniu pozostaw je w pokojowej temperaturze na 15-30 minut.
- Do natłuszczania patelni najlepszy jest silikonowy pędzelek. Możesz go jednak zastąpić widelcem. Owiń go papierowym ręczniczkiem, zanurz w oleju i przetrzyj patelnię.
- Do cienkich naleśników najlepsza jest lekka mąka typu 450. Typ 650 jest gęstsza i cięższa. Jeśli jej użyjesz, pamiętaj, by dodać do ciasta więcej mleka lub wody.
- Przed smażeniem każdego naleśnika smaruj patelnie cienką warstwą oleju. Możesz też wlać kilka łyżek tłuszczu bezpośrednio do ciasta.
- Wybierz taką patelnię, która ma grube dno. Dzięki temu będzie ona równomiernie się nagrzewać i trzymać temperaturę. Idealna patelnia ma też niskie ranty, ułatwiające przewracanie placków.
- Wypróbuj także przepis na perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem albo wykwintny przepis na zapiekane naleśniki z kurczakiem po meksykańsku albo na słodko naleśniki na słodko z dżemem lub tradycyjnie naleśniki z serem twarogowym na słodko.
Pierwszy raz spróbowałam zrobić naleśniki na wodzie gazowanej, użyłam cisowianki i powiem szczerze że nigdy tak dobre nie wyszły, są takie delikatne…po prostu pycha.