Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Przepis na naleśniki z objaśnieniem
Przepis na perfekcyjne naleśniki

Przepis na naleśniki z objaśnieniem

Puszyste lub chrupiące, na słodko i z wytrawnym farszem – zobacz, jak zrobić najlepsze domowe naleśniki. Przedstawiamy poniżej kilka słów wyjaśnienia do przepisu na naleśniki. Zapoznaj się ze złotymi radami mojej babci, aby lepiej zrozumieć przepis na ciasto naleśnikowe.

  • Podstawa to mąka, mleko i nadające puszystości jajka. Prócz składników ciasta liczą się też odpowiednio dobrana patelnia, tłuszcz i technika ucierania.
  • Podstawowy przepis na naleśniki zakłada, by na 100 g mąki użyć 1 szklanki mleka. To ostatnie można zastąpić lub uzupełnić wodą (świetnie sprawdza się lekko gazowana) oraz przy wytrawnych naleśnikach – piwem. Jeśli jednak wolisz cienkie i chrupiące placki, płynu powinno być więcej.
  • Na 100 g mąki wystarczy jedno małe jajko. Nawet jeśli robisz naleśniki z podwójnej lub potrójnej porcji nie używaj więcej niż 2 jajek. Gdy dodasz ich zbyt wiele, ciasto, co prawda, wyjdzie pulchne i wilgotne, ale placki po usmażeniu staną się łamliwe i trudno będzie je zwijać lub składać.
  • By nie powstały grudki, zacznij od połączenia jajek z mlekiem lub innym płynem. Dopiero później dodawaj partiami mąkę z solą i ewentualnie szczyptą proszku do pieczenia. Jeśli mimo wszystko ciasto nie jest gładkie, zblenduj je.
  • Idealne ciasto powinno mieć czas na połączenie się składników oraz zagęszczenie. Po przyrządzeniu pozostaw je w pokojowej temperaturze na 15-30 minut.
  • Do natłuszczania patelni najlepszy jest silikonowy pędzelek. Możesz go jednak zastąpić widelcem. Owiń go papierowym ręczniczkiem, zanurz w oleju i przetrzyj patelnię.
  • Do cienkich naleśników najlepsza jest lekka mąka typu 450. Typ 650 jest gęstsza i cięższa. Jeśli jej użyjesz, pamiętaj, by dodać do ciasta więcej mleka lub wody.
  • Przed smażeniem każdego naleśnika smaruj patelnie cienką warstwą oleju. Możesz też wlać kilka łyżek tłuszczu bezpośrednio do ciasta.
  • Wybierz taką patelnię, która ma grube dno. Dzięki temu będzie ona równomiernie się nagrzewać i trzymać temperaturę. Idealna patelnia ma też niskie ranty, ułatwiające przewracanie placków.
  • Wypróbuj także przepis na perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem albo wykwintny przepis na zapiekane naleśniki z kurczakiem po meksykańsku albo na słodko naleśniki na słodko z dżemem lub tradycyjnie naleśniki z serem twarogowym na słodko.

Przepis na naleśniki z objaśnieniem

5 z 2 głosy
Autor: przepisy użytkowników Danie: NaleśnikiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

230

kcal

Sekretem idealnych naleśników są odpowiednie proporcje składników oraz sposób ich wykonania i smażenia. Najwyższej jakości produkty w połączeniu z odpowiednią techniką wyrabiania ciasta i odpowiednim sposobem smażenia to recepta na idealne i perfekcyjne, cienkie naleśniki.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej typ 450

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Do naczynia wlej mleko (albo część mleka część wody), olej rzepakowy i jajko. Dodaj szczyptę soli i wymiksuj na gładką konsystencję.
  • Dodawaj po trochu mąki cały czas mieszając bądź miksując. Ciasto ma być aksamitnie gładkie.
  • Odstaw ciasto na 15-30 minut w ciepłym miejscu żeby dojrzało. Po tym czasie przemieszaj łyżką.
  • Rozgrzej dobrze patelnię. Delikatnie nasmaruj ją olejem (np. silikonowym pędzelkiem).
  • Wlej chochlą odpowiednią ilość ciasta na patelnię i rozprowadź kolistymi ruchami ciasto po całej patelni. Ilość ciasta i wielkość chochli zależy od rozmiaru patelni. Tutaj sprawdzi się tylko metoda prób i błędów.
  • Smaż naleśniki najpierw z jednej strony aż się zarumienią. Odpowiedni moment poznasz po tym, że wierzchnia warstwa zrobi się sucha. Przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż ponownie.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Jeden komentarz

  1. Pierwszy raz spróbowałam zrobić naleśniki na wodzie gazowanej, użyłam cisowianki i powiem szczerze że nigdy tak dobre nie wyszły, są takie delikatne…po prostu pycha.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*