Dobra, tradycyjna zupa pomidorowa od dawna gości w naszym menu. Ma ona wielu zwolenników i często pojawia się na naszych stołach. Niektórzy nie wyobrażają sobie, by można było przygotować ją bez mięsa lub bez wywaru mięsnego. Tylko czy tak naprawdę zależy nam na tym, aby zupa miała smak pomidorów czy raczej ma dominować w niej smak mięsa?
Pyszną zupę pomidorową możemy przygotować, pomijając całkowicie żeberka, drób lub inne mięsne dodatki. Najważniejszym składnikiem zupy pomidorowej są jak sama nazwa wskazuje – pomidory. Sporo osób podczas gotowania zupy rezygnuje z wykorzystania świeżych pomidorów na rzecz koncentratu pomidorowego bo zupy przygotowane właśnie z jego udziałem również uzyskują odpowiednio dobry smak. Jednak nic nie zastąpi smaku świeżych pomidorów w naszej zupie.
Nie znaczy to, że dobra zupa pomidorowa koniecznie musi być zupą w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej oraz tylko i wyłącznie przygotowaną ze świeżych pomidorów. Jednak przyznać trzeba że głębie smaku uzyskujemy właśnie w takim wydaniu. Zobacz nasz przepis: zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie, którą można przygotować na sposób bezmięsny.
Tak naprawdę zależy to od naszych upodobań na jaką wersję zupy się zdecydujemy i która najbardziej nam smakuje. Nie wszystkie zupy pomidorowe smakują tak samo. Warto jest więc się skusić i spróbować, jak smakują jej odmiany, a wiadomo że jest ich sporo. Tak samo jak sporo jest dodatków do niej, bo przecież możemy podawać ją na wiele sposobów np. z makaronem, ryżem, grzankami, parmezanem, mozzarellą a nawet z ziemniakami.