Propozycja uroczych przekąsek w formie miniaturowych kanapeczek z chlebem pumperniklem. Okrągłe kanapeczki na ząb, z pastą z suszonych pomidorów i fety.
Mini kanapeczki z pastą z suszonych pomidorów
Autor: Paweł Clad
Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
10
kromekPrzygotowanie
20
min.Obrabianie
20
min.Kalorie
180
kcalMiniaturowe, okrągłe kanapeczki z pumpernikla. Coś na ząb, małe zakąski z ciemnego pieczywa i pasty z suszonych pomidorów.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW
10 kawałków 10 suszonych pomidorów w oleju
50 g 50 sera feta Favita
50 g 50 kremowego serka Philadelphia
2 łyżki 2 oliwy ze słoiczka suszonych pomidorów
- DODATKOWO
10 kromek 10 okrągłego chlebka żytniego
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
5 5 jajek przepiórczych
2 plasterki 2 salami
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory, fetę, serek Philadelphia, oliwę z suszonych pomidorów zblenduj na gładką pastę. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, dodaj więcej oliwy. Warto wykorzystać olej z suszonych pomidorów, ponieważ jest bardzo aromatyczny.
- Pastę pomidorową przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylko wyciśnij pastę na okrągłe kromki pumpernikla.
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo: włóż je do garnka z zimną wodą i zagotuj, od momentu zagotowania wody gotuj 3 minuty.
- Po ugotowaniu jajka przepłukaj zimną wodą, obierz delikatnie ze skorupki. Przekrój na połówki i ułóż je na kromkach pieczywa z pastą.
- Plastry salami podziel w sumie na 10 części, każdą z nich zwiń w rulonik i ułóż obok jajka.
- Obie papryki pokrój na drobne paski i udekoruj nimi kanapki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku