Przepis | Strona główna | Blog | Czy wino może być zdrowe?
Czy wino może być zdrowe?

Czy wino może być zdrowe?

Alkohol jest powszechnie uważany za truciznę, i słusznie, gdyż jest w tym dużo racji. Uszkodzenie wątroby, problemy żołądkowe czy niewydolność wielonarządowa to temat nie na żarty. Natomiast w przypadku dobrego wina taka teza jest co najmniej kontrowersyjna. Już lata temu naukowcy udowodnili, że spożywanie niewielkiej ilości np. wina czerwonego może mieć pozytywne skutki zdrowotne. Dlatego też w niniejszym artykule dowiesz się o tych prozdrowotnych efektach picia różnorodnych napojów winnych.

Czy wino pomaga w odchudzaniu i utrzymaniu młodego ciała?

Wino nie bez powodu nazywa się najzdrowszym napojem alkoholowym. Według naukowców, jeden kieliszka wina dziennie pobudza nasz metabolizm oraz pozytywnie wpływa na spalania tkanki tłuszczowej. Może to nam pomóc w naszej diecie, jednak warto tutaj pamiętać o kaloryczności wina. Albowiem trunki dodatkowo słodzone lub wina deserowe zawierają zazwyczaj więcej wartości energetycznej – przez co jedna lampka słodkiego wina może dodać nawet 200 kcal do naszej diety.

A jak wygląda wpływ tego alkoholu na proces starzenia się? Dla niektórych może być zaskakujące, ale wino czerwone pozwoli nam dłużej zachować młody wygląd, poprawić cerę oraz utrzymać dobre samopoczucie. Dlaczego? Głównie ze względu na zawartości antyoksydantów, czyli substancji przeciwzapalnych, które wyniszczają wolne rodniki. Pomaga w tym również resweratrol, który znajduje się w skórkach winogron. A więc jeśli zaczynamy widzieć po sobie oznaki starzenia się, to może warto będzie sięgnąć po butelkę dobrego wina czerwonego i od czasu do czasu wypić sobie kieliszek.

Czy wino może być zdrowe?

Pozytywny wpływ wina na pracę naszego mózgu

Jeśli spożywamy wino w niewielkich ilościach, to nasza głowa może odczuć pozytywne skutki. Polepszenie się ogólnej motoryki mózgu, poprawienie pamięci oraz usprawnienie koncentracji – takie efekty wymienia się przy omawianiu prozdrowotnych cech winnych trunków. Regularne picie niedużej lampki czerwonego wina również obniża szansę na zachorowanie na chorobę Alzheimera.

W przypadku mężczyzn, systematyczne wypijanie lampki białego wina wpływa redukuje szansę na zachorowanie na Parkinsona. Jest to ponownie spowodowane zawartością antyoksydantów występujących w winogronach.

Podsumowanie

Reasumując, regularne sięganie po niewielkie ilości wina czerwonego oraz białego może pozytywnie wpłynąć na nasze ciało, umysł oraz zastopować część niechcianych procesów. Jednak istotne jest, żeby pić wyłącznie wino dobrej jakości, które nie zawiera w sobie zbyt wiele konserwantów czy dodatkowego cukru. Dlatego warto skorzystać z oferty renomowanych sklepów winiarskich, takich jak chociażby zielonebutelki.pl.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image