Przepis | Strona główna | Zupy | Francuska zupa cebulowa z białym winem
Francuska zupa cebulowa z białym winem

Francuska zupa cebulowa z białym winem

Kilka lat temu będąc na kilkudniowej wycieczce we Francji, nie udało mi się zjeść tam ani jednego smacznego dania. Najgorszą ze wszystkich potraw była właśnie zupa cebulowa – jedna z najpopularniejszych zup wśród francuskich specjałów kulinarnych. Wszyscy wokół zachwalają tamtejszą kuchnię i restauracje, tym bardziej rozczarowało mnie to czego miałam okazję skosztować. Wierzę że najzwyczajniej nieodpowiednio trafiłam, chociaż restauracje wyglądały na porządne. Odnosząc się do felernej zupy – praktycznie surowa cebula w jej składzie totalnie mnie obrzydziła i niestety nie była w stanie jej zjeść. Szczególnie że francuską zupę cebulową niejednokrotnie przyrządzałam w domu i wiem jak pyszna potrafi być.

Francuska zupa cebulowa z białym winem

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

80

kcal

Zupa cebulowa jest tradycyjną francuską potrawą. Zeszklona cebula z dodatkiem białego wytrawnego wina, podana z grzanką pieczywa czosnkowego.

Składniki:

  • ZUPA CEBULOWA
  • 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego (najlepiej gotowanego na mięsie wołowym)

  • 3 łyżki masła

  • 700 g żółtej cebuli (około 7 cebul średniej wielkości)

  • 200 ml białego wina wytrawnego

  • sól i pieprz

  • CZOSNKOWE GRZANKI
  • 1 bagietka pokrojona na kromki

  • 50 g masła

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina soli

  • 100 g sera gruyère lub tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

  • Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki. Nie przekrawaj jej na połówki, ani nie siekaj w kostkę. Najlepiej jeśli będą to cienkie krążki.
  • Masło roztop w garnku na palniku. Dodaj plastry cebuli, duś na maśle około 20 minut, ciągle mieszając by uniknąć przypalenia. W między czasie możesz dolać 1 chochelkę bulionu, jeśli cebula będzie zbyt sucha i zacznie się niepotrzebnie rumienić. Cebula ma być szklista, ale nie chrupiąca! To jedna z najważniejszych zasad zupy cebulowej.
  • Kiedy cebula będzie już miękka i nieprzezroczysta, wlej białe wino i duś aż całe wino odparuje. Wówczas cebula wsiąknie to co najlepsze z białego wina, czyli całą jego esencję.
  • Do cebuli z winem dolej gorący bulion jarzynowy. Gotuj 20 minut by smaki przepisu przesiąknęły się wzajemnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z pieczywem czosnkowym.
  • W międzyczasie przygotuj nasze grzanki. Pokrojone kromki bagietki posmaruj masełkiem czosnkowym (miękkie masło rozetrzyj z tartym czosnkiem i odrobiną soli). Pieczywo posyp tartym serem i włóż na 5 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Zupa jest perfekcyjnym połączeniem wytrawnego smaku ze słodyczą cebuli. Dodatkowo chrupiąca grzanka serowa pasuje do niej idealnie i dodaje chrupkości.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. daisydream

    ważne żeby cebula była dobrej jakości a nie jakaś chemiczna, bo wtedy daje pyszny i słodki posmak. uwielbiam tą zupę, szczególnie jesienią i zimą

  2. Nie wiem czy to przypadek ale mi również zdarzyło się zjeść ochydną zupę cebulową we Francji 😳

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image