Przepis | Strona główna | Zupy | Francuska zupa cebulowa z białym winem
Francuska zupa cebulowa z białym winem

Francuska zupa cebulowa z białym winem

Kilka lat temu będąc na tygodniowej wycieczce we Francji, nie udało mi się zjeść tam ani jednego smacznego dania. Najgorszą ze wszystkich potraw była właśnie zupa cebulowa – jedna z najpopularniejszych zup wśród francuskich specjałów kulinarnych.

Możliwe że po prostu nieodpowiednio trafiłam, chociaż restauracja wyglądała na porządną a zupa nie należała do tanich. Ale praktycznie surowa cebula w jej składzie totalnie mnie obrzydziła i niestety nie była w stanie jej zjeść. Szczególnie że francuską zupę cebulową niejednokrotnie przyrządzałam w domu i wiem jak pyszna potrafi być.

Francuska zupa cebulowa z białym winem

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

80

kcal

Zupa cebulowa jest tradycyjną francuską potrawą. Zupa cebulowa z dodatkiem białego wytrawnego wina, podana z grzanką z pieczywa czosnkowego.

Składniki:

  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego (najlepiej gotowanego na mięsie wołowym)

  • 3 łyżki masła

  • 700 g cebuli

  • 150 ml białego wina wytrawnego

  • 1 bagietka pokrojona na kromki

  • 3 ząbki czosnku (do posmarowania grzanek)

  • 2 łyżki masła (do posmarowania grzanek)

  • 100 g sera gruyère lub tartej mozzarelli

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Nie przekrajać jej na połówki, ani nie siekać w kostkę. Najlepiej jeśli będą to cienkie okręgi.
  • Masło roztopić w garnku na palniku. Dodać plastry cebuli. Dusić na maśle około 20 minut, ciągle mieszając by uniknąć przypalenia. W między czasie można dolać 1 chochelkę bulionu, jeśli cebula będzie zbyt sucha i zacznie się rumienić. Cebula ma być szklista, ale nie chrupiąca! To jedna z najważniejszych zasad zupy cebulowej.
  • Kiedy cebula będzie już szklista i miękka, wlewamy białe wino i dusimy kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie przygotujemy nasze grzanki. Pokrojone kromki nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie cienką warstwą masła. Pieczywo posypujemy tartym serem i wkładamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika – pieczemy w 200 stopniach.
  • Do cebuli z winem wlewamy gorący bulion jarzynowy. Gotujemy 20 minut by smaki przepisu przesiąknęły się wzajemnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z pieczywem czosnkowym.

Uwagi:

  • Zupa jest perfekcyjnym połączeniem wytrawnego smaku ze słodyczą cebuli. Dodatkowo chrupiąca grzanka serowa pasuje do niej idealnie i dodaje chrupkości.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. daisydream

    ważne żeby cebula była dobrej jakości a nie jakaś chemiczna, bo wtedy daje pyszny i słodki posmak. uwielbiam tą zupę, szczególnie jesienią i zimą

  2. Nie wiem czy to przypadek ale mi również zdarzyło się zjeść ochydną zupę cebulową we Francji 😳

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*