Czy chcesz schudnąć w zdrowy sposób? Chronodieta lub dieta okołodobowa oferuje nieagresywną alternatywę żywieniową opartą na dostosowaniu ilości spożywanych pokarmów do własnego zegara biologicznego.
Co to jest chronodieta?
Chronodieta to zdrowy plan, dzięki któremu można schudnąć co najmniej 3 kilogramy miesięcznie, dostosowując posiłki do naszego naturalnego rytmu biologicznego, który zaczyna się o świcie, a kończy o zmierzchu. Dieta okołodobowa opiera się na teorii, że kiedy pracujemy lub podejmujemy codzienną aktywność fizyczną, żywność nie jest przekształcana w tłuszcz. Jeśli jednak przez dłuższy czas pozostajemy w spoczynku, wszystko, co spożywamy, choćby najmniejsze, zwiększa naszą wagę. Zaleca się unikanie jedzenia od późnego popołudnia, ponieważ w nocy aktywność tarczycy jest zmniejszona, a nadnercza pracują znacznie wolniej, dlatego wiele pokarmów, które spożywamy w tych późnych godzinach dnia, powoduje tycie.
Stosując dietę okołodobową, będziemy musieli zmodyfikować nasze nawyki żywieniowe. W ciągu miesiąca możemy schudnąć około 3 kilogramów. Ilość ta nie jest zbyt duża, właśnie po to, aby nasz organizm mógł stopniowo przyswoić nagromadzony ubytek tkanki tłuszczowej, a skóra i mięśnie nie ucierpiały z powodu agresji wywołanej takim spadkiem wagi. W rzeczywistości chronodieta jest odmianą diety śródziemnomorskiej, którą można stosować przez całe życie bez narażania zdrowia. Logicznie rzecz biorąc, jeśli połączymy tę dietę z umiarkowanymi i stałymi ćwiczeniami, takimi jak codzienny godzinny spacer, nie tylko schudniemy, ale także unikniemy wielu chorób związanych z otyłością.
Jeśli zastosujemy się do zasad określonych w tej diecie, należy spożywać 60% zwykłego pożywienia w ciągu dnia i 40% wieczorem, w miarę możliwości unikając spożywania posiłków po godzinie 21:00 w nocy. Zaleca się jednak konsultację z lekarzem w przypadku otyłości, zaburzeń czynności tarczycy, zaburzeń hormonalnych i/lub chorób endokrynologicznych.
Jak rozpocząć dietę okołodobową?
Podstawowe zasady rozpoczęcia stosowania diety okołodobowej lub chronodiety można podsumować w następujących punktach.
- Jedną ze złotych zasad chronodiety jest spożywanie posiłków w ciągu dnia, ponieważ w nocy ryzyko przyrostu masy ciała po spożyciu jakiegokolwiek pokarmu jest większe.
- Posiłki powinny być podzielone na trzy główne okresy: śniadanie, obiad i kolację, z możliwością sporadycznego spożywania przekąsek między posiłkami, w połowie popołudnia lub w połowie poranka.
- Wreszcie, musimy być konsekwentni i nie pomijać żadnego posiłku, ponieważ jedyną rzeczą, jaką w ten sposób osiągniemy, będzie nagromadzenie większej ilości tłuszczu w naszym organizmie.
- Stosując tę dietę, należy pamiętać o tym, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Przede wszystkim jednak należy unikać napojów bezalkoholowych i gazowanych. Dozwolone są np. naturalne soki owocowe, herbaty ziołowe i herbata.
- Możemy jeść tyle warzyw, ile chcemy, ale jeśli chodzi o węglowodany, nie powinniśmy przesadzać z ich ilością, a jedynie spożywać je w normalnych porcjach. W przypadku chleba możemy zjeść kromkę na śniadanie i obiad, ale nigdy na kolację. Słodycze powinny być spożywane od czasu do czasu, ale nigdy jako regularny deser.
Plan diety okołodobowej
Aby zorientować się, jak należy planować chronodietę według przedziałów czasowych, w zależności od rodzaju pożywienia, można przyjąć następujący schemat.
- Węglowodany, takie jak makaron, ryż, chleb, herbatniki lub płatki zbożowe, należy spożywać w godzinach od 7:00 do 15:00. Nasza tkanka tłuszczowa lepiej reaguje na te składniki odżywcze rano, co oznacza, że lepiej je przyswaja i spala w pierwszej połowie dnia. Należy wziąć to pod uwagę, aby schudnąć.
- Jeżeli chodzi o warzywa, z wyjątkiem kapusty, buraków, marchwi, pomidorów, karczochów i zielonej fasoli, zaleca się pozostawienie ich między godziną 10.00 a 21.00.
- Białka zwierzęce i produkty mleczne, takie jak jaja, wołowina, indyk lub kurczak (z wyjątkiem tłuszczów i kiełbas) oraz białe i niebieskie ryby najlepiej spożywać między godziną 10.00 a 21.00.
- Jeśli chodzi o nasiona roślin strączkowych i inne produkty, takie jak bulwy, np. słodkie ziemniaki, ziemniaki lub groch, powinny być one włączane między 12:30 a 15:00.
- Owoce o dużej zawartości kalorii, takie jak mango czy banany, a także suszone owoce i orzechy, powinny być pozostawione do godziny 12.00. Wszystkie te produkty, a także nasiona roślin strączkowych, ryby, kurczak, sery i awokado to pokarmy bogate w tyrozynę, która pomaga nam w wydzielaniu hormonów, dzięki czemu mamy siłę, by stawić czoła wszystkiemu, co przed nami. W dzisiejszych czasach dni pracy są bardziej stresujące i wyczerpujące psychicznie. Właśnie po to, by zapobiec temu zmęczeniu podczas stosowania diety, zaleca się tego typu jedzenie.
- Jeśli chodzi o inne owoce, takie jak jabłko, kiwi, arbuz, melon, brzoskwinia, grejpfrut, ananas czy pomarańcza, zaleca się spożywanie ich do godziny 17:00.
Podsumowując, należy pamiętać, że białka są najzdrowsze w porze kolacji, ponieważ pomagają tworzyć i naprawiać wszystkie tkanki organizmu podczas snu. Najlepiej jest łączyć je z warzywami, z wyłączeniem węglowodanów. Powodem takiego połączenia podczas kolacji jest fakt, że komórki tłuszczowe lub adipocyty pracują mniej, gdy nie ma światła słonecznego, a zatem nie mają tendencji do eliminowania spożytego tłuszczu