Na naszym serniku zagościła lekko podpieczona pianka z białek, ze skroploną rosą. Białkowy kogel mogel na wierzchu sernika jest czymś wyśmienitym, jak puszysta słodka chmurka. Gorąco polecam upiec również sernik w takiej niebiańskiej wersji.
Zasady pieczenia sernika są raczej standardowe: na dole warstwa kruchego ciasta, warstwa sera i piankowa góra. Nie za słodki, nie za ciężki, wprost idealny serowy wypiek.
Puszysty sernik z pianą z białek i rosą
12
porcje30
min.1
godz.225
kcalPuszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie. Bardzo łatwy sposób na upieczenie idealnego sernika z kropelkami skrystalizowanej rosy.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SKŁADNIKI NA SPÓD
250 g 250 mąki tortowej
100 g 100 masła zimnego
70 g 70 cukru drobnego do wypieków
2 2 żółtka
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka 1 płaska proszku do pieczenia
odrobina masła i bułka tarta do posmarowania i oprószenia papieru do pieczenia
- SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
1 kg 1 twarogu sernikowego w wiaderku
4 4 żółtka
2 szklanki 2 mleka
200 g 200 cukru drobnego
2 opakowania 2 budyniu śmietankowego lub waniliowego
kilka kropli kilka olejku z prawdziwą wanilią
- SKŁADNIKI NA PIANKĘ
6 6 białek
200 g 200 cukru drobnego
Sposób przygotowania:
- Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki spodu. Zagniatamy ciasto na spód ręcznie lub metodą siekania nożem, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Brytfannę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą. Na brytfannie rozkładamy równomiernie ciasto i dziurkujemy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Później pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
- W międzyczasie gdy spód się piecze, przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z mlekiem, olejkiem waniliowym i budyniem.
- W osobnym naczyniu żółtka ucieramy na sztywny kogel mogel, stopniowo dodając cukier. W efekcie ma być puszysty i jasny krem. Pianę z żółtek przekładamy do sera i mieszamy lekko przy użyciu szpatułki.
- Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika. Od razu wylewamy naszą masę serową i z powrotem wkładamy do piekarnika. Pieczemy nadal w 180 stopniach, tym razem 50 minut.
- Około 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy naszą białkową wierzchnią pianę. Białka ubijamy przy pomocy miksera na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wykładamy na nasz sernik, wygładzamy powierzchnię i pieczemy 10 minut w temperaturze już tylko 150 stopni.
- Po upieczeniu odstawiamy nasz sernik do ostygnięcia. Gorącego sernika zaraz po upieczeniu nie da się kroić, bo będzie się rozpadał. Po około 2 godzinach na skorupce z białek, zaczną pojawiać się kropelki rosy. Wtedy można przystąpić do rozkosznej degustacji.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Podobają mi się Twoje przepisy bardzo. Byłoby super pomocne, gdybyś podawała w jakiej blaszce lub brytfance pieczesz te cudności! 🙂
uwielbiam ten serniczek
bardzo smaczny sernik wyszedł, polecam
przepyszny sernik i nawet szybki w przygotowaniu
Na początku wystraszyłam się że nie ma rosy, ale po około godzinie się pojawiła : D pyszny sernik