Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Puszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie
Puszyscy sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie. Bardzo łatwy sposób na upieczenie idealnego sernika z kropelkami skrystalizowanej rosy.

Puszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie

Na naszym serniku zagościła lekko podpieczona pianka z białek, ze skroploną rosą. Białkowy kogel mogel na wierzchu serniku jest czymś wyśmienitym. W związku z czym polecam upiec również sernik w takiej niebiańskiej wersji.

Zasady pieczenia sernika są raczej standardowe: na dole warstwa kruchego ciasta, warstwa sera i piankowa góra.

Puszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie

4 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

225

kcal

Puszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie. Bardzo łatwy sposób na upieczenie idealnego sernika z kropelkami skrystalizowanej rosy.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 250 g mąki tortowej

  • 100 g masła zimnego

  • 70 g cukru drobnego do wypieków

  • 2 żółtka

  • szczypta soli morskiej

  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

  • odrobina tłuszczu i bułka tarta do posmarowania i oprószenia papieru do pieczenia

  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 1 kg twarogu zmielonego co najmniej 2-krotnie

  • 4 żółtka

  • 2 szklanki mleka

  • 200 g cukru drobnego

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • SKŁADNIKI NA PIANKĘ
  • 6 białek

  • 200 g cukru drobnego


Sposób przygotowania:

  • Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki spodu. Zagniatamy ciasto na spód ręcznie lub metodą siekania nożem, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na brytfannie rozkładamy równomiernie ciasto i dziurkujemy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Później pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
  • W międzyczasie gdy spód się piecze, przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z mlekiem i budyniem.
  • W osobnym naczyniu żółtka ubijamy na sztywny kogel mogel, stopniowo dodając cukier. W efekcie ma być puszysty i jasny krem. Pianę z żółtek przekładamy do sera i mieszamy lekko przy użyciu szpatułki.
  • Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika. Od razu wylewamy naszą masę serową i z powrotem wkładamy do piekarnika. Pieczemy nadal w 180 stopniach, tym razem 50 minut.
  • Około 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy naszą białkową wierzchnią pianę. Białka ubijamy przy pomocy miksera na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wykładamy na nasz sernik i pieczemy 10 minut w temperaturze już tylko 150 stopni.
  • Po upieczeniu odstawiamy nasz sernik do ostygnięcia. Gorącego sernika zaraz po upieczeniu nie da się kroić, bo będzie się rozpadał. Po około 2 godzinach na skorupce z białek, zaczną pojawiać się kropelki rosy.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

5 komentarzy

  1. Podobają mi się Twoje przepisy bardzo. Byłoby super pomocne, gdybyś podawała w jakiej blaszce lub brytfance pieczesz te cudności! 🙂

  2. uwielbiam ten serniczek

  3. bardzo smaczny sernik wyszedł, polecam

  4. przepyszny sernik i nawet szybki w przygotowaniu

  5. sernikowadama

    Na początku wystraszyłam się że nie ma rosy, ale po około godzinie się pojawiła : D pyszny sernik

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*