Dlaczego warto kupować prawdziwe miody?

Dlaczego warto kupować prawdziwe miody?

Miód ceniony jest za swoje unikalne właściwości prozdrowotne i niepowtarzalny smak. Zapewnia on zdrowie oraz stanowi doskonały dodatek do wody, herbaty czy deseru. Co ważne, nie każdy miód jest taki sam i dlatego warto wybierać jedynie ten prawdziwy.

Dlaczego warto szukać swojego ulubionego pszczelarza?

Aby produkty spożywcze cechował niezwykły smak muszą być one przyrządzane z należytą troską i uwagą. Nie inaczej jest w przypadku miodu, który powinien być dostarczany przez pszczelarzy, dla których pszczoły są swoistą pasją. Warto w tym wypadku wybierać niewielkie gospodarstwa, w które właściciele wkładają całe swoje serce oraz wiele trudu i wysiłku. Nie można bowiem zapominać, że tego rodzaju praca jest wymagająca, ale jednocześnie przynosić może dużo zadowolenia i satysfakcji.   

W jakich miejscach dostępny jest dobrej jakości miód?

Jak wspominano powyżej, prawdziwe miody oferowane są w niewielkich gospodarstwach rolnych i przydomowych pasiekach. Co ważne, można je również zakupić podczas różnego rodzaju festynów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Miód jednak zawsze powinien pochodzić ze sprawdzonych źródeł, ponieważ jedynie taki produkt może zaspokoić najwyższe wymagania kupujących.  

Pasieka Morawskich oferuje szeroki asortyment wysokiej jakości prawdziwych miodów, które z pewnością trafią w gusta nawet najbardziej wymagających klientów.

Jak zatem rozpoznać prawdziwy miód?

Prawdziwe miody zdecydowanie różnią się od tych, które dostępne są na półkach sklepowych dużych hipermarketów. Mają one inną konsystencję oraz posiadają szeroki wachlarz dobroczynnych składników. Prawdziwe miody można z powodzeniem rozpoznać po ich krystalizacji. Warto pamiętać o tym, że krystalizacja jest procesem zachodzącym naturalnie, który rozpoczyna się wraz z obniżeniem temperatury miodu. Miód zaczyna krystalizować zaraz po opuszczeniu pasieki, ponieważ w ulu utrzymywana jest stała i dość wysoka temperatura sięgająca niemal 40°C. Należy również pamiętać o tym, że krystalizacja może przebiegać w różnym tempie, które zależy przede wszystkim od danego gatunku miodu. Miód pozyskiwany z kwiatów rzepaku krystalizuje bardzo szybko, zaś miód lipowy pozostaje płynny nawet przez okres trzech miesięcy upływających od jego odwirowania. Miód akacjowy w temperaturze pokojowej nie krystalizuje nawet przez rok, zaś po jej obniżeniu do około 18°C czas krystalizacji skraca się o połowę. 

Czy kraj pochodzenia miodu ma znaczenie?

Miód pozyskiwany od polskich pszczół ceniony jest z uwagi na swoje wysokie wartości odżywcze oraz działanie prozdrowotne i lecznicze. Warto w tym wypadku szczególnie wystrzegać się miodów pozyskiwanych z Azji, których jakość jest dość niska. Należy bowiem pokreślić, że wspomniana jakość zależy w dużym stopniu od klimatu, w którym bytują pszczoły oraz od gatunku roślin, że których pozyskiwany jest pyłek. Miody z polskich pasiek powstają w klimacie umiarkowanym i są bogate w enzymy bakteriobójcze, witaminy, mikroelementy, flawonoidy i fitohormony. Co ciekawe, zawartość wymienionych składników może być dużo wyższa niż w przypadku miodów pozyskiwanych na terenach cechujących się cieplejszym klimatem. Z czego wynika ta różnica? Otóż, ilość pszczół, która tworzy jedną pszczelą rodzinę jest podobna na całym świecie. Zbliżona jest również ilość enzymów, które produkować mogą pszczoły. W klimacie umiarkowanym te niewielkie zwierzęta zbierają mniej nektaru niż pszczoły żyjące na obszarach o wyższej temperaturze. To sprawia, że polski miód jest bardziej zasobny w enzymy oraz inne dobroczynne składniki.

Czy zatem warto decydować się na prawdziwe miody?

Zdecydowanie tak. Prawdziwe miody pozyskiwane z pewnych źródeł są zdrowe i smaczne. Zawierają one cenne składniki odżywcze, które poprawiają funkcjonowanie organizmu, zwiększają jego odporność i zapobiegają rozwojowi chorób. Miody pozyskiwane od otoczonych właściwą opieką pszczół cechują się wysoką jakością oraz wyjątkowym smakiem, który doceniają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Miody z przydomowych pasiek tworzone są w zgodzie z przyrodą oraz z szacunkiem do pracy pszczół i pszczelarza.  

Czy tego rodzaju miody mogą stanowić podarunek dla osoby bliskiej?

Oczywiście, że tak. Pełne prozdrowotnych składników miody to doskonały pomysł na prezent dla osoby najbliższej, której można w ten sposób okazać miłość i niezwykłą troskę. W godnych polecenia punktach sprzedaży dostępne są starannie pakowane miody, które nie tylko wspaniale smakują, ale również prezentują się bardzo atrakcyjnie. Kupujący mogą się również decydować na miody z dodatkiem suszonych owoców, które nadają produktom ciekawy smak. W sprzedaży dostępne są również miody z pyłkiem kwiatowym, dodatkiem kakao lub niebieskiej spiruliny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*