Do szybkiego i zdrowego gotowania

Do szybkiego i zdrowego gotowania

Codzienne spożywanie zdrowych posiłków w domu bez dużego nakładu pracy to nie lada wyzwanie. Jednak innowacje w niektórych urządzeniach pozwalają nam na planowanie pełniejszych jadłospisów w sposób bardziej efektywny i przede wszystkim smaczny.

Fast foody wciąż kojarzą nam się ze śmieciowym jedzeniem, ale szybkie jedzenie czy gotowanie nie zawsze oznacza złe odżywianie. Głównie dlatego, że teraz mamy więcej środków niż kiedykolwiek, aby jak najlepiej wykorzystać każdą minutę, którą mamy dostępną na prace domowe. A to oznacza również gotowanie. Technologia staje się w ten sposób najlepszym kuchennym szefem kuchni.

W dzisiejszych czasach, kiedy musimy być w domu i myśleć o codziennym menu dla całej rodziny, możemy liczyć na to, że urządzenia do przygotowywania żywności ułatwią nam zadanie. Być może masz go od dawna i z powodu zwykłej niewiedzy lub braku czasu nie wykorzystałeś go.

Mowa tu m.in. o garnkach elektrycznych czy najlepszych wielofunkcyjnych robotach kuchennych. Dowiedz się, które urządzenia znacznie ułatwią Ci życie w kuchni i jak możesz je wykorzystać, aby jeść zdrowiej. Ale zanim przejdziemy od razu do rzeczy, przedstawiamy format lodówki, który pokochali Amerykanie, aby nie zabrakło miejsca na przechowywanie świeżo przygotowanych potraw w najlepszy sposób. Witamy w nowej koncepcji szybkiego, smacznego i całkowicie zdrowego jedzenia.

Do szybkiego i zdrowego gotowania

Lodówki “Side by side”.

Te spektakularne lodówki, które do tej pory oglądaliśmy tylko w amerykańskich filmach i serialach, są z nami już od kilku lat. Są to lodówki side-by-side, najnowsza generacja urządzeń z dwoma bocznymi drzwiami. Ich ogromna pojemność oraz możliwość strefowania temperatury (w celu lepszego przechowywania różnych produktów spożywczych) sprawiają, że można w nich przechowywać nawet największe artykuły spożywcze bez obawy, że produkty się zepsują.

Wewnątrz, strefy są podzielone według temperatury. Owoce i warzywa są przechowywane w optymalnym środowisku, podobnie jak mięso, ryby i napoje. Niektóre modele posiadają również opcję ultraszybkiego zamrażania, idealną do zachowania składników odżywczych, konsystencji i smaku Twoich przepisów. Możesz ugotować wiele dań za jednym zamachem i zamrozić je, abyś mógł się nimi cieszyć, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. Możesz również wybrać projekt z dozownikiem wody i lodu. To nie może być bardziej praktyczne i wygodne!

Wolnowary.

Nazwa nie oznacza, że są to urządzenia, które wymagają dużo czasu w kuchni, wręcz przeciwnie, wolnowar jest najlepszym sprzymierzeńcem dla tych, którzy ledwo mają czas. Jego obsługa jest tak prosta, jak włożenie składników, założenie pokrywy i zaprogramowanie czasu zgodnie z przepisem. Te kuchenki elektryczne gotują w niskiej temperaturze przez wiele godzin, zachowując maksymalny smak i składniki odżywcze żywności, i nie wymagają nadzoru.

Są świetnym sposobem na uzyskanie babcinych gulaszy bez angażowania się, uzyskując nieskończenie bardziej soczystą konsystencję np. mięsa i bez obawy, że potrawa się do Ciebie przyklei.

W dni, kiedy zamierzamy spędzić cały dzień w domu, są one idealne do planowania i zapominania podczas wykonywania innych zadań. Możesz nawet zaplanować menu na cały tydzień i zrobić resztki do zamrożenia.

Roboty kuchenne.

Roboty kuchenne łączą wiele funkcji w jednym urządzeniu, aby bez wysiłku odtworzyć profesjonalne techniki, od klasycznego smażenia mieszanego po emulsje, smażenie na parze lub gotowanie na parze. Dzięki zintegrowanemu parowarowi można gotować na dwóch poziomach, np. jednocześnie przyrządzając krem warzywny i rybę na parze. Tak szybko jak zajęło Ci zrobienie pierwszego dania, masz już drugie.

Niektóre z nich mają wbudowaną książkę kucharską, dzięki czemu nawet jeśli posiadasz podstawowy poziom gotowania, nie będzie ryzykowne wypróbowanie bardziej wyszukanych potraw. Korzystaj z takich funkcji, jak utrzymywanie ciepła po zakończeniu przepisu, dzięki czemu możesz jeść świeżo przyrządzone potrawy, kiedy tylko zechcesz.

Dehydratory żywności.

Nie możesz uniknąć podjadania między posiłkami? Dzięki dehydratorowi żywności możesz w najprostszy sposób przygotować własne zdrowe, w 100% naturalne i bardzo pożywne przekąski. Te kompaktowe urządzenia pracują samodzielnie, odciągając wodę z żywności za pomocą gorącego powietrza, koncentrując składniki odżywcze i przedłużając ich trwałość.

Jeśli kupiłeś w pośpiechu zbyt wiele owoców i warzyw i widzisz, że są duszone, możesz uniknąć ich marnowania dzięki dehydratorowi. Suszone pomidory dodawane do makaronów lub sałatek są idealnym dodatkiem smakowym. Suszone jabłka lub banany można wykorzystać nie tylko jako przekąskę, ale także jako uzupełnienie śniadaniowego musli.

Ryżownice i parowary.

W Japonii urządzenia do gotowania ryżu są nieodzowne, a ich dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie — czy kiedykolwiek uda Ci się przyrządzić ryż tak, jak należy? To małe urządzenie gwarantuje doskonałe rezultaty za każdym razem, bez nadzoru i ryzyka przywierania. Co więcej, zawiera on tacę do gotowania na parze, która pozwala na przygotowanie pełnowartościowych, ale całkowicie beztłuszczowych posiłków.

Gotowanie na parze jest jedną z najstarszych i najzdrowszych technik, które możemy odzyskać w kuchni. Dzięki wielopoziomowemu parowarowi możesz łatwo i z najlepszym smakiem gotować na parze warzywa, jajka, mięso lub ryby.

Urządzenie wyłącza się automatycznie po zakończeniu pracy, więc nie musisz czekać, aż jedzenie będzie gotowe i pilnować go podczas wykonywania innych czynności.

Blendery kielichowe.

Blendery kielichowe (inna nazwa: dzbankowe) mają istotne zalety w porównaniu z klasycznymi blenderami zanurzeniowymi lub ręcznymi. Są one o wiele bardziej wydajne do robienia zimnych kremów, smoothie i koktajli mlecznych bez grudek i grudek, mogą kruszyć lód na bardzo drobne slushies i są równie dobre do robienia majonezu, gdy nie spieszymy się tak bardzo.

Ich wszechstronność, ale przede wszystkim moc, sprawia, że błyszczą w kuchni. To, co w tradycyjnym blenderze zajmuje Ci pięć minut, w blenderze szklanym możesz zrobić w dwie. Zmiksuj warzywa, dobrze je zblenduj, a następnie przełóż do miski roboczej. Zdrowe jedzenie w krótkim czasie. I to praktycznie bez bałaganu.

Blendery do wyciskania na zimno.

Wydaje nam się, że pakowane soki są zdrowe, ale często są one produkowane z koncentratu, z dodatkiem cukru lub substancji słodzących. Jeśli naprawdę chcesz cieszyć się witaminami i smakiem owoców i warzyw, potrzebujesz blendera do wyciskania na zimno.

Urządzenia te nie tylko mielą owoce jak tradycyjne blendery, ale również wyciskają je w sposób bardziej czysty i wydajny. Dużą zaletą blenderów jest to, że oddzielają miąższ od soku, zamiast tworzyć płynną mieszankę obu składników. A ponieważ sok nie jest odwirowywany w sposób niekontrolowany, zapobiega się utlenianiu. Oznacza to, że już nigdy więcej nie zobaczysz nieprzyjemnie brązowego soku jabłkowego. Ponadto, właściwości owoców są lepiej zachowane. A jeśli spodoba Ci się miazga, zawsze możesz ją ponownie wykorzystać.

Wypiekacze chleba.

Chleb jest podstawowym i pożywnym pożywieniem, ale trudno jest znaleźć w sklepach chleb dobrej jakości. Najlepsze rozwiązanie? Zrób swój własny chleb w domu, samemu kontrolując składniki. Ale niewiele osób ma czas lub cierpliwość, aby zrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia i upiec. Jest to dużo pracy, zwłaszcza jeśli codziennie jemy chleb. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że piekarnik zużywa dużo energii. Rozwiązaniem są wypiekacze do chleba.

Wypiekacze do chleba zajmują się mieszaniem składników, wyrabianiem ciasta, wyrastaniem i pieczeniem wspaniałych bochenków, po prostu dodając składniki i naciskając kilka przycisków. Potrafią nawet zrobić ciasto na pizzę, za które można umrzeć. Wszystko to bez plamienia blatu, szaleństwa z rosnącą temperaturą czy włączania piekarnika.

Grille i opiekacze.

Wyrzuć z głowy mit, że zdrowe odżywianie jest mdłe. Filet z kurczaka lub niektóre sezonowe warzywa będą pyszne, jeśli przyrządzisz je na dobrym nieprzywierającym grillu, z minimalną ilością oleju. Kluczem jest temperatura, a płyta grillowa pozwala na optymalne rozprowadzenie ciepła, które przekształca każdy składnik w przysmak.

Ciesz się pełnym smakiem mięs, warzyw i ryb, tak jakbyś przyrządzał je na żarze grilla, dodawaj dodatki do smaku i zabierz ruszt bezpośrednio na stół, aby przyrządzać potrawy w podróży. Nie musisz zawsze wyciągać patelni, aby gotować i nie będziesz tęsknić za smażeniem. Szybciej niż smażenie i mniej bałaganu przy zmywaniu. Oszczędność czasu jest podwójna.

Jak widać, maksymalne wykorzystanie naszego ograniczonego czasu w kuchni nie jest trudne, jeśli mamy odpowiednie narzędzia. Od przygotowywania dużych ilości jedzenia do porcjowania po unikanie zbędnego sprzątania, inteligentne wykorzystanie najnowszych urządzeń może być dużą pomocą dla każdego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*