Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sos tatarski z marynowanymi pieczarkami
Sos tatarski z marynowanymi pieczarkami

Sos tatarski z marynowanymi pieczarkami

Sos tatarski domowej roboty. Wyrazisty sosik tatarski z marynowaną pieczarką, korniszonami, zielonym groszkiem konserwowym. Odtłuszczona wersja sosu, której w dużej mierze bazą jest jogurt grecki. Zawiera tylko niewielką ilość majonezu, dzięki czemu sos możemy uznać za niskokaloryczny dodatek do wielu dań. Polecam serwować go do frytek, talarków ziemniaczanych, pieczonej lub smażonej ryki. Doskonale pasuje też serwowany w porze śniadania do jajka na twardo. Sos tatarski jest bardzo uniwersalny i idealnie podkreśla smak innych produktów które tego wymagają. Na innej podstronie znajdziesz też sos tatarski z marynowanymi podgrzybkami, który jest równie pyszny.

Sos tatarski z marynowanymi pieczarkami

Sos tatarski z marynowanymi pieczarkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PolskaKuchnia: SosTrudność: Łatwe
Ilość

1

duża misa
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

130

kcal

Sosik tatarski z marynowaną pieczarką, korniszonem i zielonym groszkiem. Idealny dodatek do wielu potraw. Sos tatarski o wyrazistym smaku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 słoik 1 pieczarek marynowanych w zalewie octowej

  • 1 słoik 1 ogórków konserwowych

  • 1 puszka 1 zielonego groszku

  • 1 1 mała czerwona cebulka

  • garść posiekanego koperku

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 400 g 400 jogurtu typu greckiego

  • 3 łyżki 3 majonezu Kielecki

  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Pieczarki, korniszony i groszek dokładnie odsącz z zalewy. Marynowane pieczarki i korniszony pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do dużej miski wraz z zielonym groszkiem. Dodaj świeżo posiekaną zieleninę oraz bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebulę.
  • Dodaj cały duży kubek jogurtu typu greckiego, majonez oraz przyprawy. Sos tatarski delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, w tym czasie sos zyska większą wyrazistość smaku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*