Dookoła świata. Dania i smaki Australii

Dookoła świata. Dania i smaki Australii

Gotować może każdy, ale umiejętność gotowania smacznych i zdrowych potraw jest nie lada wyzwaniem. I dlatego nie o każdym można powiedzieć, że umie gotować. Umiejętność gotowania doskonali się przez lata. A właściwie gotowania i przyrządzania potraw uczy się przez całe życie, ponieważ wciąż pojawiają się nowe potrawy, które wymagają nauki i praktyki. Tak jest na całym świecie. Nawet w najdalszym zakątku świata np. w Australii.

Co ciekawego przedstawia kuchnia australijska ?

Australia, to państwo leżące na półkuli południowej i odległe od Polski o 14 tysięcy kilometrów. Australia jest jednym z kontynentów świata i szóstym państwem na świecie pod względem obszaru Na tak dużej powierzchni mieszka tylko 25 mln osób, z czego zdecydowana większość zamieszkuje sześć największych miast Australii, z których największym jest Sydney. Lecz Stolicą Australii jest miasto Canberra.

Kontynent Australijski jest wysoko rozwinięty. Australia jest także krajem wielonarodowościowym. I w związku z tym wielokulturowym, co wpływa także na kształtowanie się tamtejszej kuchni. Australia, to ogromny kraj, lecz rzadko zamieszkały. Życie w tym kraju koncentruje się głównie w miastach leżących nad oceanami.

Co oferuje kuchnia australijska ?

Kuchnia australijska jest treściwa, ciężkostrawna i zróżnicowana, gdyż Australia jest krajem zróżnicowanym pod względem narodowościowym. Zwyczaje i tradycje mniejszości narodowych przenikają się nawzajem. Lecz ogólnie można powiedzieć, że kuchnia australijska bazuje na kuchni angielskiej, gdyż większość ludności Australii ma tam swoje korzenie.

Kuchnia australijska jest prosta. Największym powodzeniem cieszą się kotlety z rusztu, pieczeń, gotowane i miękkie mięso podawane z warzywami. Będąc w Australii można skosztować też potraw z mięsem z kangura. Mięso to najczęściej serwowane jest w wersji pół krwistej. Ma ono słodkawy smak i posiada niską zawartość tłuszczu.

Najbardziej znanym dodatkiem do potraw w Australii jest pasta vegemite. Posiada ona bardzo intensywny zapach i charakterystyczny smak. Jest to typowo australijska potrawa używana tylko w kuchni australijskiej i nigdzie więcej. Jest to pasta zrobiona z drożdży. Można nią również smarować chleb. Ważne jest aby tost był bardzo cienko posmarowany pastą, bo tylko wtedy smakuje. Pastę taką jedzą tubylcy, lecz innym nacjom taki rodzaj pasty raczej nie smakuje.

Innym przysmakiem typowo australijskim jest burger z burakiem. I ten w odróżnieniu od drożdżowej pasty smakuje wszystkim, nawet tym jedzącym go po raz pierwszy. Wewnątrz bułki znajduje się mięso wołowe, roztopiony ser i plaster marynowanego buraka. Podobno taki burger to pycha.

Wszystkim smakuje również ryba z frytkami. Frytki i ryby, to także ulubione danie zwłaszcza na terenach nad oceanem. Natomiast na śniadanie mieszkańcy Australii uwielbiają jeść bułkę z jajkiem i boczkiem, która jest polana keczupem lub sosem barbecue.

Lecz to nie wszystko w kuchni australijskiej. Bo współczesna kuchnia australijska lubi czerpać wiele z innych kuchni świata. Ludzie wciąż poszukują nowych smaków, nawet z najdalszych zakątków świata. Również smaki i dania polskie nie są w Australii obce. Bo dzięki emigracji przeniknęły do tego kraju leżącego na antypodach. Australijczycy rozsmakowują się w polskiej kiełbasie, w polskich wypiekach i polskich pierogach.

Będąc w Australii nie sposób nie skosztować tamtejszych specjałów. A nawet nie będąc w tym odległym od Polski kraju można pokusić się o przyrządzenie w swoim domu australijskich dań, czy przystawek lub deserów. Jak na przykład torcika bezowego, ciasta biszkoptowego oblanego czekoladą i obsypanego wiórkami kokosowymi, albo czekoladowych biszkoptów, czy cukrowych twardych ciasteczek.

Jeden komentarz

  1. maxineczka

    dużo interesujących ciekawostek

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*