Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros
Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros

Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak. Poza rodzimą Hiszpanią popularny w wielu krajach świata między innymi w Meksyku i całej Ameryce Łacińskiej, USA, Francji, Portugalii, Australii. Zdobywa rónwież serca Polaków, gdzie jest hitem obecnych food trucków.

I nic w tym dziwnego, na całym świecie Churros są podawane na śniadanie z gorącą czekoladą lub sprzedawane wprost z ulicy przez przydrożnych handlarzy.

Przepis na domowe Churros

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: Hiszpańska, MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

450

kcal

Churros to tradycyjna przekąska Hiszpanii. Może być podawany na śniadanie lub w formie pożywnego deseru. Churros zdobył serca połowy świata i podbija także Polskę. Nie mogło go więc zabraknąć także i na ProstePesto gdzie przedstawiamy tradycyjny domowy przepis na Churros jaki stosuje każda hiszpańska mama.

Składniki:

  • 250 ml wody

  • 50 g masła

  • 2 łyżki cukru trzcinowego (my używamy demerara)

  • 300 ml mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3 jajka rozmiar M

  • 1 szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do opruszenia

Sposób przygotowania:

  • Zagotować wodę z masłem, solą i cukrem aż do pełnego roztopienia się składników
  • Do wrzątku wsypać mąkę oraz dodać ekstrakt z wanilii i cynamon. Ściągnąć z palnika.
  • Ciasto ucierać aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Po utarciu ciasto ostudzić.
  • Do ostudzonego ciasta dodać jajka i dokładnie wymieszać ciasto. Można posłużyć się mikserem bo ciasto ma być gładkie i doskonale wymieszane.
  • Rozgrzać olej do temperatury 175-180C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać paski wprost do rozgrzanego oleju. Smażyć do złotego koloru z obu stron (około 2min na stronę)
  • Po wyciągnięciu Churrosów z oleju odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem
  • Podawać polane czekoladą bądź rozpuszczoną masą kajmakową.

Uwagi:

  • Churros to przysmak hiszpański, lecz doskonale znany też w Meksyku

2 komentarze

  1. Esmeralda

    Uwielbiam

  2. hiszpanka

    Super że ktoś wrzucił ten przepis, na pewno wypróbuję

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*