Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros
Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros

Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak. Poza rodzimą Hiszpanią popularny w wielu krajach świata między innymi w Meksyku i całej Ameryce Łacińskiej, USA, Francji, Portugalii, Australii. Zdobywa rónwież serca Polaków, gdzie jest hitem obecnych food trucków.

I nic w tym dziwnego, na całym świecie Churros są podawane na śniadanie z gorącą czekoladą lub sprzedawane wprost z ulicy przez przydrożnych handlarzy.

Przepis na domowe Churros

Przepis na domowe Churros

5 z 18 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: Hiszpańska, MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

450

kcal

Churros to tradycyjna przekąska Hiszpanii. Może być podawany na śniadanie lub w formie pożywnego deseru. Churros zdobył serca połowy świata i podbija także Polskę. Nie mogło go więc zabraknąć także i na ProstePesto gdzie przedstawiamy tradycyjny domowy przepis na Churros jaki stosuje każda hiszpańska mama.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 ml 250 wody

  • 50 g 50 masła

  • 2 łyżki 2 cukru trzcinowego (my używamy demerara)

  • 300 ml 300 mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)

  • 1 łyżeczka 1 cynamonu

  • 1 łyżeczka 1 ekstraktu z wanilii

  • 3 jajka 3 rozmiar M

  • 1 szczypta 1 soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do opruszenia


Sposób przygotowania:

  • Zagotować wodę z masłem, solą i cukrem aż do pełnego roztopienia się składników
  • Do wrzątku wsypać mąkę oraz dodać ekstrakt z wanilii i cynamon. Ściągnąć z palnika.
  • Ciasto ucierać aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Po utarciu ciasto ostudzić.
  • Do ostudzonego ciasta dodać jajka i dokładnie wymieszać ciasto. Można posłużyć się mikserem bo ciasto ma być gładkie i doskonale wymieszane.
  • Rozgrzać olej do temperatury 175-180C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać paski wprost do rozgrzanego oleju. Smażyć do złotego koloru z obu stron (około 2min na stronę)
  • Po wyciągnięciu Churrosów z oleju odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem
  • Podawać polane czekoladą bądź rozpuszczoną masą kajmakową.

Uwagi:

  • Churros to przysmak hiszpański, lecz doskonale znany też w Meksyku

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. Esmeralda

    Uwielbiam

  2. hiszpanka

    Super że ktoś wrzucił ten przepis, na pewno wypróbuję

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*