Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros
Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros

Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak. Poza rodzimą Hiszpanią popularny w wielu krajach świata między innymi w Meksyku i całej Ameryce Łacińskiej, USA, Francji, Portugalii, Australii. Zdobywa rónwież serca Polaków, gdzie jest hitem obecnych food trucków.

I nic w tym dziwnego, na całym świecie Churros są podawane na śniadanie z gorącą czekoladą lub sprzedawane wprost z ulicy przez przydrożnych handlarzy.

Przepis na domowe Churros

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: Hiszpańska, MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

450

kcal

Churros to tradycyjna przekąska Hiszpanii. Może być podawany na śniadanie lub w formie pożywnego deseru. Churros zdobył serca połowy świata i podbija także Polskę. Nie mogło go więc zabraknąć także i na ProstePesto gdzie przedstawiamy tradycyjny domowy przepis na Churros jaki stosuje każda hiszpańska mama.

Składniki:

  • 250 ml wody

  • 50 g masła

  • 2 łyżki cukru trzcinowego (my używamy demerara)

  • 300 ml mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3 jajka rozmiar M

  • 1 szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do opruszenia


Sposób przygotowania:

  • Zagotować wodę z masłem, solą i cukrem aż do pełnego roztopienia się składników
  • Do wrzątku wsypać mąkę oraz dodać ekstrakt z wanilii i cynamon. Ściągnąć z palnika.
  • Ciasto ucierać aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Po utarciu ciasto ostudzić.
  • Do ostudzonego ciasta dodać jajka i dokładnie wymieszać ciasto. Można posłużyć się mikserem bo ciasto ma być gładkie i doskonale wymieszane.
  • Rozgrzać olej do temperatury 175-180C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać paski wprost do rozgrzanego oleju. Smażyć do złotego koloru z obu stron (około 2min na stronę)
  • Po wyciągnięciu Churrosów z oleju odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem
  • Podawać polane czekoladą bądź rozpuszczoną masą kajmakową.

Uwagi:

  • Churros to przysmak hiszpański, lecz doskonale znany też w Meksyku

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. Uwielbiam

  2. hiszpanka

    Super że ktoś wrzucił ten przepis, na pewno wypróbuję

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*