Szarlotka sypana - najprostszy jabłecznik świata

Szarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świata

Przepis na perfekcyjny i banalnie prosty w przygotowaniu jabłecznik, bez użycia miksera. W zamian za to ze sprzętu potrzebne jest sitko do przesiana mąki oraz ostra tarka o grubych oczkach. Ciasto piekłam w kwadratowej brytfannie o wymiarach 24 cm x 24 cm, możesz też upiec w okrągłej tortownicy o średnicy około 23 centymetry. Tego ciasta z jabłkami przygotowanego wedle poniższego przepisu nie da się zepsuć!

Szarlotka sypana - najprostszy jabłecznik świata

Szarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świata

4.9 z 18 głosów
Danie: DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

270

kcal

Sposób na szarlotkę bez użycia miksera! Poszczególne składniki jabłecznika układa się warstwami i wkłada do piekarnika. Najprostszy przepis na szarlotkę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej

  • 200 g kaszy mannej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g cukry kryształ

  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego

  • 1,5 kg jabłek

  • 200 g schłodzonego, twardego masła


Sposób przygotowania:

  • Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarle na grube wióry. Można skropić sokiem z cytryny, by nie sczerniały i uzyskała kwaskowaty posmak. Misę z utartymi jabłkami odstawiamy na bok.
  • Do drugiego naczynia przesiewamy przez sito mąkę. Dodajemy wszelkie pozostałe suche składniki: kaszę manną, proszek do pieczenia, drobny cukier i cynamon. Mieszamy łyżką.
  • Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy 3 równomierne warstwy mieszaniny suchych składników, na przemian z 2 warstwami tartych jabłek. Czyli warstwa sucha, połowa naszych jabłek, kolejna warstwa sucha, znowu jabłka i ostatnia warstwa suchych składników.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Na wierzch naszego ciasta ucieramy na tarle kostkę masła. W miarę równomiernie rozprowadzić wiórki masła. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zawartość kasza mannej jest niezwykle istotna! Po upieczeniu na wierzchu ciasta powstaje coś w rodzaju chrupiącej skorupki, przypominającej w smaku kruszonkę.

Dodam też, że zaraz po upieczeniu ciężko wyjąć jeszcze gorący ukrojony kawałek. Po przestudzeniu ciasta o zdecydowanie łatwiej ciasto się nakłada, bez zbędnych zniszczeć i z zachowaniem estetycznego kształtu poszczególnych kawałeczków.

4 komentarze

  1. wreszcie jakieś ciasto mi wyszło, a nie jakiś zakalec. doskonały i magiczny przepis i najważniejsze że wychodzi

  2. charlotte

    ten przepis to magia 🤩 szukałam przepisu bo popsuł mi się mikser, no i proszę bez miksera też można

  3. genialny przepis! nie wierzyłam że się uda ale wyszedł boski jabłecznik pod kruszonką

  4. applepie53

    najlepszy przepis i najsmaczniejsze ciasto jabłkowe na świecie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*