Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Piegusek z musem borówkowym w galaretce
Piegusek z musem borówkowym w galaretce

Piegusek z musem borówkowym w galaretce

Magiczne borówkowe ciasto z makiem. Dwuwarstwowa galaretka musowa ze zmiksowanymi jagodami leśnymi, na biszkopcie z dodatkiem czarnego maku. Biszkopt ma jasny odcień, niemalże biały, ze względu na to że pieczony jest wyłącznie z białek jaj. Ostatnia możliwość na wykorzystanie świeżych jagód leśnych w tym sezonie.

Biały biszkopt z makiem i galaretką borówkową

5 od 26 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

200

kcal

Biszkopt z makiem na bazie samych białek z musową galaretką ze zmiksowanych jagód leśnych. Piegusek z jagodową galaretką.

Składniki:

  • BISZKOPT MAKOWY
  • 6 białek ze swojskich jaj

  • 170 g cukru drobnego

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 180 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g maku

  • szczypta soli

  • BORÓWKOWA GALARETKA
  • 200 g borówek amerykańskich

  • 200 g jagód leśnych

  • 2 opakowania przezroczystej galaretki winogronowej

  • 100 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %


Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT MAKOWY
  • Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść białka w misie miksera z maleńką szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Kiedy masa będzie jasna i puszysta, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj cały czas do rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Do masy wlej olej, wsyp mak oraz mąkę i proszek do pieczenia konieczne przesiane przez sito. Zmiksuj na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia i pozbycia się grudek.
  • Masę wylej na blaszkę do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.
  • Po upieczeniu makowy biszkopt upuść na podłogę z wysokości 30 cm. Dzięki temu powietrze ucieknie szybko i placek nie upadnie po wystudzeniu.
  • GALARETKA Z BORÓWEK
  • W garnuszku zagotuj wodę potrzebną do rozpuszczenia galaretek. Ilość wody powinna być o 200 ml mniejsza od ilości podanej na opakowaniu. Galaretka będzie mocniejsza i z łatwością utrzyma zatopiony mus ze zmiksowanych owoców.
  • Gotującą się wodę zdejmij z palnika i rozpuść w niej galaretki. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ochłodzenia.
  • Jagody leśne i borówki amerykańskie umyj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Przełóż do naczynia i zmiksuj. Mus jagodowy wymieszaj z ostudzoną galaretką.
  • Podziel galaretkową masę na dwie części. Jedną z nich w oddzielnym naczyniu wymieszaj ze słodką śmietanką. Obie mikstury wstaw do lodówki i pozostaw do lekkiego zgęstnienia. Galaretka nie powinna całkowicie stężeć, ale jedynie mocno zgęstnieć.
  • Tężejącą galaretkę z dodatkiem śmietanki wylej na ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wylej na wierzch galaretkę z samymi borówkami. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

2 komentarze

  1. wspaniale i delikatne ciasto z boróweczkami

  2. Urzekł mnie biały odcień biszkoptu

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*