Magiczne borówkowe ciasto z makiem. Dwuwarstwowa galaretka musowa ze zmiksowanymi jagodami leśnymi, na biszkopcie z dodatkiem czarnego maku. Biszkopt ma jasny odcień, niemalże biały, ze względu na to że pieczony jest wyłącznie z białek jaj. Ostatnia możliwość na wykorzystanie świeżych jagód leśnych w tym sezonie.
Biały biszkopt z makiem i galaretką borówkową
12
porcje20
min.25
min.200
kcalBiszkopt z makiem na bazie samych białek z musową galaretką ze zmiksowanych jagód leśnych. Piegusek z jagodową galaretką.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT MAKOWY
6 6 białek ze swojskich jaj
170 g 170 cukru drobnego
100 ml 100 oleju rzepakowego
180 g 180 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
100 g 100 maku
szczypta soli
- BORÓWKOWA GALARETKA
200 g 200 borówek amerykańskich
200 g 200 jagód leśnych
2 opakowania 2 przezroczystej galaretki winogronowej
100 ml 100 schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT MAKOWY
- Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść białka w misie miksera z maleńką szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Kiedy masa będzie jasna i puszysta, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj cały czas do rozpuszczenia kryształków cukru.
- Do masy wlej olej, wsyp mak oraz mąkę i proszek do pieczenia konieczne przesiane przez sito. Zmiksuj na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia i pozbycia się grudek.
- Masę wylej na blaszkę do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.
- Po upieczeniu makowy biszkopt upuść na podłogę z wysokości 30 cm. Dzięki temu powietrze ucieknie szybko i placek nie upadnie po wystudzeniu.
- GALARETKA Z BORÓWEK
- W garnuszku zagotuj wodę potrzebną do rozpuszczenia galaretek. Ilość wody powinna być o 200 ml mniejsza od ilości podanej na opakowaniu. Galaretka będzie mocniejsza i z łatwością utrzyma zatopiony mus ze zmiksowanych owoców.
- Gotującą się wodę zdejmij z palnika i rozpuść w niej galaretki. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ochłodzenia.
- Jagody leśne i borówki amerykańskie umyj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Przełóż do naczynia i zmiksuj. Mus jagodowy wymieszaj z ostudzoną galaretką.
- Podziel galaretkową masę na dwie części. Jedną z nich w oddzielnym naczyniu wymieszaj ze słodką śmietanką. Obie mikstury wstaw do lodówki i pozostaw do lekkiego zgęstnienia. Galaretka nie powinna całkowicie stężeć, ale jedynie mocno zgęstnieć.
- Tężejącą galaretkę z dodatkiem śmietanki wylej na ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wylej na wierzch galaretkę z samymi borówkami. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Delikatny biszkopt wiedeńskiBiszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
Szampańska galaretka truskawkowa ze śmietanką
Tartaletki z musem z owoców leśnych
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem
wspaniale i delikatne ciasto z boróweczkami
Urzekł mnie biały odcień biszkoptu