Bardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem.
Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem
2
duże strucle20
min.40
min.290
kcalDrożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- ZACZYN DROŻDŻOWY
120 ml 120 ciepłego mleka
40 g 40 świeżych drożdży babuni
1 łyżeczka 1 zwykłego cukru
- CIASTO DROŻDŻOWE
500 g 500 mąki pszennej tortowej
100 g 100 masła roztopionego, ostudzonego
2 2 całe jajka
1 1 żółtko
50 g 50 zwykłego białego cukru
- NADZIENIE STRUCLI
30 g 30 masła roztopionego, letniego
1 łyżeczka 1 mielonego cynamonu
1 łyżka 1 ciemnego kakao
2 łyżki 2 cukru trzcinowego
1 tabliczka 1 gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. W ciepłym mleku rozpuść pokruszone świeże drożdże babuni i łyżeczkę cukru. Mieszaninę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Do misy przesiej przez sito mąkę tortową. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, płynne masło, jajka, żółtko i cukier. Wyrabiaj najlepiej mikserem planetarnym z końcówką hakiem (ewentualnie dłońmi) do gładkości. Pozostaw ciasto w misie, oprósz delikatnie mąką pszenną, okryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części, każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25 x 35 centymetrów. Powstaną z nich 2 sztuki strucli.
- Arkusze ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, po czym posyp mieszanką cynamonu, kakao i trzcinowego cukru. Na to wysyp startą na tarce gorzką czekoladę.
- Każdą struclę zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie przetnij nożem na pół względem dłuższego boku i skręcając 2 części ze sobą opleć je wokół własnej osi.
- Przygotuj 2 formy keksówki o długości około 25 centymetrów i wyłóż je papierem do pieczenia. Do każdej włóż zwiniętą struclę. Okryj ściereczką i odstaw do ponownego ostatniego już wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem każdą struclę posmaruj 1 łyżką mleka.
- Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia, po czym polej opcjonalnie lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrzącej wody lub soku z cytryny.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku