Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżowa strucla z kakao i cynamonem
Drożdżowa strucla z kakao i cynamonem

Drożdżowa strucla z kakao i cynamonem

Bardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem.

Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

duże strucle
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

290

kcal

Drożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem.

Składniki:

  • ZACZYN DROŻDŻOWY
  • 120 ml ciepłego mleka

  • 40 g świeżych drożdży babuni

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 100 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 2 całe jajka

  • 1 żółtko

  • 50 g zwykłego białego cukru

  • NADZIENIE STRUCLI
  • 30 g masła roztopionego, letniego

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżka ciemnego kakao

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  • Rozpocznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. W ciepłym mleku rozpuść pokruszone świeże drożdże babuni i łyżeczkę cukru. Mieszaninę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Do misy przesiej przez sito mąkę tortową. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, płynne masło, jajka, żółtko i cukier. Wyrabiaj najlepiej mikserem planetarnym z końcówką hakiem (ewentualnie dłońmi) do gładkości. Pozostaw ciasto w misie, oprósz delikatnie mąką pszenną, okryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części, każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25 x 35 centymetrów. Powstaną z nich 2 sztuki strucli.
  • Arkusze ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, po czym posyp mieszanką cynamonu, kakao i trzcinowego cukru. Na to wysyp startą na tarce gorzką czekoladę.
  • Każdą struclę zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie przetnij nożem na pół względem dłuższego boku i skręcając 2 części ze sobą opleć je wokół własnej osi.
  • Przygotuj 2 formy keksówki o długości około 25 centymetrów i wyłóż je papierem do pieczenia. Do każdej włóż zwiniętą struclę. Okryj ściereczką i odstaw do ponownego ostatniego już wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem każdą struclę posmaruj 1 łyżką mleka.
  • Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia, po czym polej opcjonalnie lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrzącej wody lub soku z cytryny.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image