Jesienna drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i polewą z lukru. To ciasto do popołudniowej kawy będzie jak znalazł. To klasyka gatunku jesienną porą, kiedy śliwki węgierki są najsmaczniejsze. Do tego fura kruszonki i lukier, coby słodyczy nie było za mało.
Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami
12
porcji30
min.40
min.290
kcalPlacek drożdżowy ze śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
500 g 500 mąki pszennej
250 ml 250 ciepłego mleka, nie gorącego
40 g 40 drożdży babuni
4 łyżki 4 zwykłego cukru
100 g 100 masła roztopionego, wystudzonego
1 1 całe jajko
2 2 żółtka
1 szczypta 1 soli
1 kg 1 śliwek węgierek
- KRUSZONKA
70 g 70 białego cukru
50 g 50 schłodzonego, twardego masła
90 g 90 mąki pszennej
- LUKIER
1 szklanka 1 cukru pudru
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- CIASTO DROŻDŻOWE
- Do naczynia z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże babuni, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj do gładkości i całkowitego rozpuszczenia drożdży w mleku. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż drożdże się uaktywnią a rozczyn podwoi objętość.
- Do miski przełóż wszystkie składniki ciasta drożdżowego: resztę mąki pszennej, pozostałe 3 łyżki cukru, jajko, żółtka, płynne masło, sól i przygotowany drożdżowy zaczyn. Ciasto drożdżowe wyrób przez około 5 minut najlepiej za pomocą miksera planetarnego z końcówkami do ciasta drożdżowego – hakami.
- Jednolite ciasto pozostaw w dzierży i okryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny, powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż równomiernie na blaszkę 25 x 35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia.
- Śliwki węgierki umyj i osusz. Przekrój na połówki i wydrąż ze środka pestki. Połówki śliwek ułóż na drożdżówce koniecznie skórką w dół. Ciasto pozostaw na kolejne 15 minut by odpoczęło.
- KRUSZONKA I POLEWA Z LUKRU
- W międzyczasie kiedy ciasto wyrasta po raz ostatni, przygotuj posypkę. Twarde masło pokrój w kostkę, zagnieć je wraz z cukrem i mąką tworząc kruszonkę. Posypkę wysyp na śliwki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni grzanie góra, dół. Drożdżówkę wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowego wystudzenia.
- Cukier puder połącz stopniowo z sokiem cytrynowym. Dodaj taką ilość soku z cytryny, by lukier był płynny ale nie wodnisty. Polewę lukrową wylej od razu na wystudzone ciasto ze śliwkami.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mangoSmaczne ulubione owoce pod kruszonką
Pyszne ciasto ze śliwkami
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką