Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem
Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem

Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem

Jesienna drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i polewą z lukru. To ciasto do popołudniowej kawy będzie jak znalazł. To klasyka gatunku jesienną porą, kiedy śliwki węgierki są najsmaczniejsze. Do tego fura kruszonki i lukier, coby słodyczy nie było za mało.

Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami

Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

290

kcal

Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g 500 mąki pszennej

  • 250 ml 250 ciepłego mleka, nie gorącego

  • 40 g 40 drożdży babuni

  • 4 łyżki 4 zwykłego cukru

  • 100 g 100 masła roztopionego, wystudzonego

  • 1 1 całe jajko

  • 2 2 żółtka

  • 1 szczypta 1 soli

  • 1 kg 1 śliwek węgierek

  • KRUSZONKA
  • 70 g 70 białego cukru

  • 50 g 50 schłodzonego, twardego masła

  • 90 g 90 mąki pszennej

  • LUKIER
  • 1 szklanka 1 cukru pudru

  • sok z cytryny


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Do naczynia z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże babuni, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj do gładkości i całkowitego rozpuszczenia drożdży w mleku. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż drożdże się uaktywnią a rozczyn podwoi objętość.
  • Do miski przełóż wszystkie składniki ciasta drożdżowego: resztę mąki pszennej, pozostałe 3 łyżki cukru, jajko, żółtka, płynne masło, sól i przygotowany drożdżowy zaczyn. Ciasto drożdżowe wyrób przez około 5 minut najlepiej za pomocą miksera planetarnego z końcówkami do ciasta drożdżowego – hakami.
  • Jednolite ciasto pozostaw w dzierży i okryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny, powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż równomiernie na blaszkę 25 x 35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Śliwki węgierki umyj i osusz. Przekrój na połówki i wydrąż ze środka pestki. Połówki śliwek ułóż na drożdżówce koniecznie skórką w dół. Ciasto pozostaw na kolejne 15 minut by odpoczęło.
  • KRUSZONKA I POLEWA Z LUKRU
  • W międzyczasie kiedy ciasto wyrasta po raz ostatni, przygotuj posypkę. Twarde masło pokrój w kostkę, zagnieć je wraz z cukrem i mąką tworząc kruszonkę. Posypkę wysyp na śliwki.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni grzanie góra, dół. Drożdżówkę wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowego wystudzenia.
  • Cukier puder połącz stopniowo z sokiem cytrynowym. Dodaj taką ilość soku z cytryny, by lukier był płynny ale nie wodnisty. Polewę lukrową wylej od razu na wystudzone ciasto ze śliwkami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*