Poniższy przepis na kruche rogaliki drożdżowe, to stary rodzinny przepis przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Rogaliki są kruchutkie i pulchne, delikatnie rosną podczas pieczenia. Piekę je zawsze od święta, niekiedy z konfiturą różaną, dżemem morelowo – brzoskwiniowym lub konfiturą lub marmoladą pomarańczową. Natomiast rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi z kakao zaliczam do najpyszniejszych.
Pieczenie drobnych rogalików z nadzieniem wymaga cierpliwości i anielskiego spokoju. Wypiek należy do pracochłonnych, nadziewanie i zwijanie ruloników z powidłami wymaga wprawy. Nie warto zniechęcać się różnorodnym i nierównym kształtem surowych rogalików, gdyż po upieczeniu nabiorą apetycznego wyglądu. Gdy jeszcze udekorujesz je cytrusowym lukrem, będą doskonałe, a co najważniejsze smakowite.