Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Poniższy przepis na kruche rogaliki drożdżowe, to stary rodzinny przepis przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Rogaliki są kruchutkie i pulchne, delikatnie rosną podczas pieczenia. Piekę je zawsze od święta, niekiedy z konfiturą różaną, dżemem morelowo – brzoskwiniowym lub konfiturą lub marmoladą pomarańczową. Natomiast rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi z kakao zaliczam do najpyszniejszych.

Pieczenie drobnych rogalików z nadzieniem wymaga cierpliwości i anielskiego spokoju. Wypiek należy do pracochłonnych, nadziewanie i zwijanie ruloników z powidłami wymaga wprawy. Nie warto zniechęcać się różnorodnym i nierównym kształtem surowych rogalików, gdyż po upieczeniu nabiorą apetycznego wyglądu. Gdy jeszcze udekorujesz je cytrusowym lukrem, będą doskonałe, a co najważniejsze smakowite.

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

5 od 32 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

65

rogalików
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Domowe rogaliki krucho drożdżowe z konfiturą kakaową ze śliwek węgierek. Najlepsze rogaliki drożdżowe ze śliwkową Nutellą.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO DROŻDŻOWE
  • 700 g mąki pszennej

  • 50 ml letniego mleka

  • 80 g świeżych drożdży

  • 300 g masła

  • 300 ml kwaśnej śmietany 18 %

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

  • NADZIENIE
  • 300 g powideł śliwkowych z kakao


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj drożdżowy rozczyn: w miseczce wymieszaj letnie mleko z cukrem pudrem i pokruszonymi drożdżami. Miseczkę okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia i uaktywnienia drożdży.
  • Twarde masło pokrój w kostkę. Wsyp mąkę przesianą przez sito, posiekaj nożem lub zagnieć ręcznie do uzyskania czegoś w rodzaju sypkiej, mącznej kruszonki.
  • W kruszonce uformuj dołeczek i wlej do niego drożdżowy zaczyn, kwaśną śmietanę i olejek z prawdziwej wanilii. Zagnieć dłońmi jednolite, gładkie ciasto.
  • Ciasto wstaw do misy i przykryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
  • Po schłodzeniu ciasto ponownie zagnieć ręcznie. Ciasto podziel na 8 części, każdą z nich rozwałkuj cienko na kształt okręgu (wielkości talerza obiadowego i grubości 5 mm).
  • Każdy z okręgów podziel na 8 trójkątów. Na każdym z trójkątów nałóż łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijaj rogaliki w kierunku wierzchołka, zamykając nadzienie szczelnie w środku.
  • Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 60 minut, do ponownego wyrośnięcia.
  • Blaszkę z rogalikami wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu rogaliki powinny nabrać rumianego odcienia.
  • Możliwe że podczas pieczenia nieco powideł wypłynie ze środka ciastek, jednak nie zniechęcaj się. Po przestudzeniu rogaliki możesz udekorować cytrynowym lukrem.

Uwagi:

  • Jeśli chcesz przygotować cytrynowy lukier do polewy rogalików, do szklanki cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny. Dozuj ilość soku cytrusowego do uzyskania zadowalającej, płynnej konsystencji lukru.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*