Niestandardowe drożdżówki przygotowane z mieszaniny mąki żytniej i pszennej. Zdrowsza wersja drożdżowego wypieku, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki są tak pyszne za sprawą puszystego białego sera, który jest jak chmurka.
Drożdżówki ze słodkim twarożkiem
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Ilość
8
sztukPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
20
min.Kalorie
210
kcalDrożdżówki z mieszaniny mąki żytnie i pszennej, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki inne niż zwykle.
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
350 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki pszennej tortowej
250 ml ciepłego mleka
14 g drożdży instant
80 g cukru
2 jajka
60 g masła
- FARSZ TWAROGOWY
500 g twarogu półtłustego z Piątnicy
1 jajko
60 g cukru pudru
40 g masła
Sposób przygotowania:
- Na początku do naczynia wsypujemy produkty sypkie: mąka żytnia i pszenna, drożdże, cukier. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko (nie gorące), 2 jajka, 60g masła. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto.
- Dzielimy na 8 równych części. Z każdej tworzymy kulkę i zgniatamy spodem szklanki tak aby powstał nam dołek w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę i przykrywamy czystą ściereczką.
- Czekając aż nam ciasto wyrośnie, przygotowujemy masę serową do drożdżówek. Twaróg rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier puder, jajko i 40g miękkiego masła. Całość mieszamy – można mikserem na gładką konsystencję, a można tak jak ja zrobić to widelcem (wtedy powstaje grudkowata konsystencja).
- Na środku wyrośniętych drożdżówek rozkładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika na 160°C na 25-30 minut.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonkąZakręcone drożdżówki z twarożkiem i jagodami
Drożdżówka z kremem czekoladowym lub dżemem
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym
Omleciki śniadaniowe z szynką i serem