Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Drożdżówki pszenno – żytnie z serem białym
Drożdżówki pszenno - żytnie z serem białym

Drożdżówki pszenno – żytnie z serem białym

Niestandardowe drożdżówki przygotowane z mieszaniny mąki żytniej i pszennej. Zdrowsza wersja drożdżowego wypieku, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki są tak pyszne za sprawą puszystego białego sera, który jest jak chmurka.

Drożdżówki ze słodkim twarożkiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

210

kcal

Drożdżówki z mieszaniny mąki żytnie i pszennej, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki inne niż zwykle.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 350 g mąki żytniej typ 2000

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 14 g drożdży instant

  • 80 g cukru

  • 2 jajka

  • 60 g masła

  • FARSZ TWAROGOWY
  • 500 g twarogu półtłustego z Piątnicy

  • 1 jajko

  • 60 g cukru pudru

  • 40 g masła


Sposób przygotowania:

  • Na początku do naczynia wsypujemy produkty sypkie: mąka żytnia i pszenna, drożdże, cukier. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko (nie gorące), 2 jajka, 60g masła. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto.
  • Dzielimy na 8 równych części. Z każdej tworzymy kulkę i zgniatamy spodem szklanki tak aby powstał nam dołek w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę i przykrywamy czystą ściereczką. 
  • Czekając aż nam ciasto wyrośnie, przygotowujemy masę serową do drożdżówek. Twaróg rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier puder, jajko i 40g miękkiego masła. Całość mieszamy – można mikserem na gładką konsystencję, a można tak jak ja zrobić to widelcem (wtedy powstaje grudkowata konsystencja).
  • Na środku wyrośniętych drożdżówek rozkładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika na 160°C na 25-30 minut.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*