Drożdżówka z kremem czekoladowym lub dżemem

Drożdżówka z kremem czekoladowym lub dżemem

Słodkie drożdżówki z pysznym nadzieniem to idealne słodkie śniadanie lub deser do kawy. Taka słodka przekąska szybko podnosi poziom cukru we krwi i dodaje nieco energii. Drożdżówki upieczone wedle mojego autorskiego przepisu są pyszne w smaku, miękkie i pachnące. Możesz nadziać je tak jak lubisz najbardziej: Nutellą, kremem czekoladowym lub ulubionym dżemem bądź marmoladą. Można przygotować i zjeść je nawet bez nadzienia, polecam zrobić też kilka w takiej wersji. Zazwyczaj przygotowuje się drożdżówki z białej mąki, w poniższym przepisie łączymy mąkę pszenną z żytnią mąką – to mój trik na idealne drożdżówki.

Drożdżówka z kremem czekoladowym lub dżemem

Drożdżówka z kremem czekoladowym lub dżemem

5.0 z 1 głos
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

260

kcal

Domowe drożdżówki z mąki pszenno – żytniej. Puszyste, słodkie drożdżówki nadziane kremem czekoladowym i owocowym dżemem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA DROŻDŻÓWKI
  • 650 g mąki pszennej (lub mieszanki mąki pszennej i żytniej)

  • 300 ml ciepłego mleka

  • 14 g drożdży instant

  • 40 g cukru

  • 1 całe jajko

  • 4 żółtka

  • 120 g miękkiego masła

  • DODATKOWO
  • 1 rozmącone żółtko (do posmarowania drożdżówek)

  • krem czekoladowy lub Nutella

  • dżem owocowy


Sposób przygotowania:

  • Przez sitko przesypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy drożdże oraz cukier. Następnie dodajemy ciepłe mleko (nie gorące). Wszystko mieszamy łyżką, aby nam się składniki wstępnie połączyły. Później dodajemy jajko, żółtka oraz masło miękkie. Całość zagniatamy na jednolite ciasto – ważne, aby zagniatać do momentu gładkiej konsystencji ciasta.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 20 kawałków. Jeśli chcemy większe drożdżówki to dzielimy na mniej kawałków. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta i rozgniatamy na płaski placek. Do środka dajemy nadzienie, np. 1 łyżeczkę dżemu bądź kremu czekoladowego. Jeśli robimy większe drożdżówki to nadzienia trzeba dać stosunkowo więcej. Bardzo dokładnie zlepiamy ciasto.
  • Gotowe drożdżóweczki z nadzieniem kładziemy na blachę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy górę drożdżówek rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160°C na 15-20 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*