Mini drożdżóweczki z serem albo dżemem

Mini drożdżóweczki z serem albo dżemem

Po drożdżówki sięgamy głównie w podróży czy na wycieczce. Czasami można sobie pozwolić na trochę słodkości. Drożdżówki wykonane są z pysznego ciasta ze słodkim nadzieniem. Można je zrobić samemu z ulubionym dżemem, masą makową, budyniem, serem albo czekoladą. Kombinacji smakowych może być dużo. Wielkość oraz kształt zależy od naszych preferencji. Ja zawsze robię mniejsze, niż te spotykane w sklepie. Tym najmłodszym dzieciom lepiej się je je oraz potrafią być pysznym, słodkim posiłkiem na drugie śniadanie. Idealnie będą pasować do uwielbianej przez nas kawy czy herbaty. W zależności jaką drożdżówkę lubimy można zrobić ją z kruszonką, lukrem, ulubioną polewą albo bez. Przepisów na ciasto drożdżowe jest mnóstwo. Ja lubię jak jest ono puszyste, a zarazem delikatne.

Drożdżówki z twarogiem lub owocowym dżemem

Drożdżówki z twarogiem lub owocowym dżemem

5.0 z 1 głos
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

24

sztuki
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

240

kcal

Pyszne domowe drożdżówki z serem i owocowym dżemem. Idealna słodka przekąska na każdą porę dnia, lepsza niż z piekarni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SŁODKIE DROŻDŻÓWKI
  • 400 g mąki pszennej tortowej

  • 150 ml ciepłego mleka

  • 10 g drożdży instant

  • 2 jajka

  • 70 g cukru pudru

  • 50 g masła

  • dżem truskawkowy

  • MASA SEROWA
  • 250 g twarogu chudego lub półtłustego

  • 30 g masła

  • 30 g cukru pudru

  • 1 żółtko


Sposób przygotowania:

  • Ważne aby wszystkie składniki (oprócz mleka) były temperatury pokojowej. Ustawiamy małe naczynie na najmniejszym palniku, a następnie wlewamy do niego mleko, które lekko podgrzewamy. Odstawiamy na minutkę, a w tym czasie robimy masę drożdżową. 
  • Do naczynia wsypujemy najpierw wszystkie produkty sypkie czyli mąkę, drożdże, cukier puder. Mieszamy je łyżką, a następnie dodajemy ciepłe mleko, jajka oraz masło. Wszystko mieszamy łyżką (albo robotem kuchennym z hakami). Po około minucie składniki powinny nam się zacząć łączyć, w takiej sytuacji wysypujemy zawartość naczynia na stolnicę lub blat kuchenny. Zagniatamy ciasto przez minimum 5 minut. Ważne aby masa była jednolita bez gródek. Przygotowaną masę drożdżową odkładamy w ciepłe miejsce oraz przykrywamy czystą ściereczką. Czekamy około 75 minut aż ciasto wyrośnie, masa powinna podwoić swoją objętość.
  • W czasie oczekiwania na masę drożdżową, możemy przygotować nadzienie serowe. Do średniej wielkości naczynia dajemy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy cukier puder, masło oraz żółtko. Mieszamy do momentu połączenia składników.
  • Wyciągamy masę drożdżową z naczynia, a następnie dzielimy ją na 2 części. Każdą z nich należy rozwałkować, aby uzyskać kształt podłużny, owalny. Ciasto ma być grubości 2 mm. Na jednej części rozsmarowujemy dżem truskawkowy, a na drugiej wcześniej przygotowaną masę serową. Dłuższe brzegi ciasta składamy do środka tak aby się na siebie nałożyły, tworząc rozgnieciony wałek. Tak zwinięte ciasto dzielimy na kawałki o grubości ok 3-4 cm. Ciasto z masą serową zakręcam o 180°. To samo robimy z kawałkami z dżemem, ale dodatkowo dwa końce łączymy ze sobą. U mnie wygląda to trochę jak skorupa ślimaka. 
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej po 8 sztuk drożdżóweczek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, góra-dół na 190°. Pieczemy ok 15 minut, do momentu zarumienienia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*