Ciasto biszkoptowe z bananową pianką à la ptasie mleczko, uwieńczone krystaliczną galaretką. Przepyszne ciasto składające się z kilku warstw, o bardzo wdzięcznym wyglądzie i efekcie końcowym. Banany dostępne są przez cały rok, więc ciasto można upiec o każdej porze roku.
Bananowiec ciasto bananowe z galaretką
12
porcje30
min.30
min.230
kcalCiasto biszkoptowe z masą ze zmiksowanych bananów i krystaliczną galaretką. Przepis na przepyszny bananowiec z naszego dzieciństwa. W dodatku biszkopt zawiera dodatek pokruszonych orzechów włoskich. To najpyszniejszy biszkopt świata!
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT
2 2 jajka ściółkowe
1/4 szklanki 1/4 drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki 1/4 mąki pszennej
2 łyżki 2 mąki ziemniaczanej
5 5 orzechów włoskich posiekanych lub zmielonych
szczypta soli
- MASA BANANOWA
4 4 świeże banany
100 g 100 miękkiego masła
1 1 galaretka cytrynowa
- WIERZCHNIA WARSTWA
1 1 banan
100 g 100 świeżych malin
1 1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
- PIECZENIE BISZKOPTU
- Składniki potrzebne do upieczenia biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka jaj oddzielamy od żółtek. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas ubijając mikserem. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dodajemy do masy przesianą przez sito mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy także posiekane lub orzechy włoskie. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, nie mikserem by masa nie upadła. Przekładamy na brytfannę i pieczemy w 160 stopniach przez max 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości 30 cm, dzięki temu zachowa puszystość i nie upadnie. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- MASA BANANOWA
- Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Galaretki powinny zgęstnieć, ale nie stężeć całkowicie.
- Masło ubić mikserem na jasną puszystą masę. Dodać zmiksowane blenderem lub mocno rozgniecione widelcem banany. Całość dokładnie połączyć z ostudzoną i jednocześnie zagęszczoną 1 galaretką.
- Masę bananową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- WIERZCHNIA WARSTWA
- Na masę bananową układamy plasterki pokrojonego banana i świeże maliny. Możemy użyć także innych owoców: świeżych truskawek, borówek, brzoskwiń.
- Zalewamy drugą galaretką i wstawiamy do lodówki najlepiej na 2 godziny, by ciasto odpowiednio stężało.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Alternatywne racuchy bananoweDelikatny biszkopt wiedeński
Chrupiące gofry bananowe
Piegusek z musem borówkowym w galaretce
Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Pyszne ciasto i w dodatku baaardzo proste. Orzechowy biszkopt warty grzechu