Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Bananowiec ciasto bananowe z galaretką
Bananowiec ciasto bananowe z galaretką

Bananowiec ciasto bananowe z galaretką

Ciasto biszkoptowe z bananową pianką à la ptasie mleczko, uwieńczone krystaliczną galaretką. Przepyszne ciasto składające się z kilku warstw, o bardzo wdzięcznym wyglądzie i efekcie końcowym. Banany dostępne są przez cały rok, więc ciasto można upiec o każdej porze roku.

Bananowiec ciasto bananowe z galaretką

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Średnia
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Ciasto biszkoptowe z masą ze zmiksowanych bananów i krystaliczną galaretką. Przepis na przepyszny bananowiec z naszego dzieciństwa. W dodatku biszkopt zawiera dodatek pokruszonych orzechów włoskich. To najpyszniejszy biszkopt świata!

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 2 jajka ściółkowe

  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 orzechów włoskich posiekanych lub zmielonych

  • szczypta soli

  • MASA BANANOWA
  • 4 świeże banany

  • 100 g miękkiego masła

  • 1 galaretka cytrynowa

  • WIERZCHNIA WARSTWA
  • 1 banan

  • 100 g świeżych malin

  • 1 galaretka cytrynowa


Sposób przygotowania:

  • PIECZENIE BISZKOPTU
  • Składniki potrzebne do upieczenia biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Białka jaj oddzielamy od żółtek. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas ubijając mikserem. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Dodajemy do masy przesianą przez sito mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy także posiekane lub orzechy włoskie. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, nie mikserem by masa nie upadła. Przekładamy na brytfannę i pieczemy w 160 stopniach przez max 30 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości 30 cm, dzięki temu zachowa puszystość i nie upadnie. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • MASA BANANOWA
  • Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Galaretki powinny zgęstnieć, ale nie stężeć całkowicie.
  • Masło ubić mikserem na jasną puszystą masę. Dodać zmiksowane blenderem lub mocno rozgniecione widelcem banany. Całość dokładnie połączyć z ostudzoną i jednocześnie zagęszczoną 1 galaretką.
  • Masę bananową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • WIERZCHNIA WARSTWA
  • Na masę bananową układamy plasterki pokrojonego banana i świeże maliny. Możemy użyć także innych owoców: świeżych truskawek, borówek, brzoskwiń.
  • Zalewamy drugą galaretką i wstawiamy do lodówki najlepiej na 2 godziny, by ciasto odpowiednio stężało.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. naslodko

    Pyszne ciasto i w dodatku baaardzo proste. Orzechowy biszkopt warty grzechu

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*