Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Tosty z ricottą, brzoskwinią i balsamiczną glazurą
Tosty z ricottą, brzoskwinią i balsamiczną glazurą

Tosty z ricottą, brzoskwinią i balsamiczną glazurą

Egzotyczne śniadaniowe co nieco. Chrupiąca śniadaniowa grzanka z ricottą, brzoskwinią i bazylią. Lubimy takie urozmaicone śniadania oraz zupełnie nowe połączenia smakowe z nutką egzotyki. Ciężko było mi dorwać ładne brzoskwinie końcem września, wszędzie były owoce twarde jak kamień i co za tym idzie jakieś bez smaku. A na te grzanki konieczne były brzoskwinie słodkie ale nie rozpadające się, soczyste ale dające się z łatwością pokroić. I tak buszując na Ryneczku Lidla znalazłam pakowane BIO brzoskwinie, kolosalnie drogie ale jednocześnie przepyszne. Warto było!

Chrupiące grzanki z brzoskwiniami i sosem balsamicznym

Chrupiące grzanki z brzoskwiniami i sosem balsamicznym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

sztuki
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

270

kcal

Chrupiące tosty jakich jeszcze nie jadłaś/jadłeś. Egzotyczne grzanki z ricottą, słodką brzoskwinią i balsamicznym sosem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 duże kromki 2 białego pieczywa

  • 1 łyżeczka 1 oliwy

  • ricotta twarda lub smarowna

  • 2 2 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki

  • listki świeżej bazylii

  • sos balsamiczny

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kromki świeżego skrop po obu stronach dobrej jakości oliwą. Pieczywo wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż z każdej strony do przyrumienienia i chrupiącej struktury. Grzanki powinny stać się złociste. Zamiast na patelni możesz wybrać inną opcję i podpiec je w piekarniku przez około 10 minut.
  • Gorące grzanki przesmaruj po całej powierzchni miękkim serem ricotta lub jeśli masz twardą ricottę pokrój ją w plastry i ułóż na tostach. Na wierzchu poukładaj cieniutkie plasterki pokrojonej brzoskwini lub nektarynki.
  • Na końcu oprósz solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Posyp poszatkowaną świeżą bazylią i skrop sosem balsamicznym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. ale pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*