Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Parówki z serem w cieście francuskim
Parówki z serem w cieście francuskim

Parówki z serem w cieście francuskim

Tą przekąskę zrób najlepiej z podwójnej porcji, żeby móc podjadać jeszcze przed przybyciem gości. Na sam widok aż ślinka cieknie, maleńkie paróweczki w cieście szczodrze obsypane sezamem aż proszą się o ich zjedzenie.

Nie obawiaj się samodzielnego wyrabiania ciasta francuskiego, nie zmuszę Cię do tego! Ciasto francuskie kupisz gotowe w praktycznie każdym dobrze zaopatrzonym sklepie. Ulubione zawsze kupuję w Lidlu, występuje w 2 wariantach: do słodkich i słonych wypieków z niebieską etykietką, oraz wyłącznie do słonych wypieków z etykietką w kolorze pomarańczowym. Do parówek w cieśnie nadają się oba warianty.

Paróweczki w cieście francuskim + dip czosnkowy

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Niezawodna imprezowa przekąska. Mini paróweczki z serem tostowym, zawinięte w ciasto francuskie. Dip czosnkowy na jogurcie naturalnym.

Składniki:

  • PARÓWECZKI W CIEŚCIE
  • 6 parówek drobiowych dobrej jakości

  • 3 plasterki sera tostowego Hochland

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka sezamu lub maku

  • DIP CZOSNKOWY
  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu Kielecki

  • 2 łyżki mleka

  • 2 ząbki czosnku średniej wielkości

  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)


Sposób przygotowania:

  • Każdą parówkę drobiową pokrój na 3 krótsze odcinki. Kwadratowe plasterki sera tostowego pokrój na 4 podłużne części. Paróweczki owiń kawałkami sera.
  • Ciasto francuskie przetnij nożem lub rolką do pizzy na paseczki 0,5 cm – 1 cm szerokości, względem dłuższego boku. Parówki owiń ciastem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni w przypadku grzania góra, dół lub 200 stopni na termoobiegu.
  • Przed samym pieczeniem parówek, posmaruj je pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku z mlekiem. Obsyp obficie białym sezamem. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 20 minut.
  • DIP CZOSNKOWY
  • Do miseczki wlej jogurt naturalny, mleko i dodaj majonez. Ząbki czosnku zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub przeciśnij przez praskę do czosnku. Świeżą zieleninę posiekaj drobno. Dip dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Uwagi:

  • Paróweczki możesz spokojnie upiec kilka godzin wcześniej przed planowanym przyjęciem. Można zajadać je na zimno.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*