Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Parówki z serem w cieście francuskim
Parówki z serem w cieście francuskim

Parówki z serem w cieście francuskim

Tą przekąskę zrób najlepiej z podwójnej porcji, żeby móc podjadać jeszcze przed przybyciem gości. Na sam widok aż ślinka cieknie, maleńkie paróweczki w cieście szczodrze obsypane sezamem aż proszą się o ich zjedzenie.

Nie obawiaj się samodzielnego wyrabiania ciasta francuskiego, nie zmuszę Cię do tego! Ciasto francuskie kupisz gotowe w praktycznie każdym dobrze zaopatrzonym sklepie. Ulubione zawsze kupuję w Lidlu, występuje w 2 wariantach: do słodkich i słonych wypieków z niebieską etykietką, oraz wyłącznie do słonych wypieków z etykietką w kolorze pomarańczowym. Do parówek w cieśnie nadają się oba warianty.

Paróweczki w cieście francuskim + dip czosnkowy

4 od 2 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Niezawodna imprezowa przekąska. Mini paróweczki z serem tostowym, zawinięte w ciasto francuskie. Dip czosnkowy na jogurcie naturalnym.

Składniki:

  • PARÓWECZKI W CIEŚCIE
  • 6 parówek drobiowych dobrej jakości

  • 3 plasterki sera tostowego Hochland

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka sezamu lub maku

  • DIP CZOSNKOWY
  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu Kielecki

  • 2 łyżki mleka

  • 2 ząbki czosnku średniej wielkości

  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)

Sposób przygotowania:

  • Każdą parówkę drobiową pokrój na 3 krótsze odcinki. Kwadratowe plasterki sera tostowego pokrój na 4 podłużne części. Paróweczki owiń kawałkami sera.
  • Ciasto francuskie przetnij nożem lub rolką do pizzy na paseczki 0,5 cm – 1 cm szerokości, względem dłuższego boku. Parówki owiń ciastem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni w przypadku grzania góra, dół lub 200 stopni na termoobiegu.
  • Przed samym pieczeniem parówek, posmaruj je pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku z mlekiem. Obsyp obficie białym sezamem. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 20 minut.
  • DIP CZOSNKOWY
  • Do miseczki wlej jogurt naturalny, mleko i dodaj majonez. Ząbki czosnku zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub przeciśnij przez praskę do czosnku. Świeżą zieleninę posiekaj drobno. Dip dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Paróweczki możesz spokojnie upiec kilka godzin wcześniej przed planowanym przyjęciem. Można zajadać je na zimno.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image